Sindicatele cer ca populatia sa aiba acces la energia ieftina de la Hidroelectrica

Autor: Ciprian Mailat 03.08.2007
Federatia Nationala a Sindicatelor Univers va solicita astazi premierului Tariceanu sa rezolve situatia populatiei, care, odata cu liberalizarea pietei, nu poate beneficia de energie ieftina de la Hidroelectrica, intrucat compania furnizeaza aproape intreaga cantitate "baietilor destepti".
Sindicatele vor cere premierului sa ofere populatiei posibilitatea sa beneficieze de energie ieftina.
"Oficialii ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.r.) ne-au comunicat astazi (joi- n.r.) ca nu au competenta de a se amesteca in contractele incheiate de Hidroelectrica, asa ca am decis sa ne adresam direct primului-ministru", a declarat ieri liderul federatiei sindicale, Adolf Muresan. El a adaugat ca in urma intalnirii cu reprezentantii ANRE, acestia i-au informat ca vor trimite un raspuns in scris la solicitarile sindicatelor, iar la finele lui august vor avea o noua intalnire.
Federatia Univers si Federatia Energia Mileniului III - organizatii reprezentative la nivel de ramura electricitate, petrol, gaze - au acuzat miercuri ANRE ca nu a liberalizat piata interna de energie electrica, astfel ca pana in 1 august peste opt milioane de consumatori au fost "jefuiti sistematic de catre baietii destepti.
Cele doua federatii sindicale acuza ANRE ca prin emiterea unor reglementari a luat dreptul consumatorilor casnici de a avea acces la energie electrica ieftina produsa de Hidroelectrica. Astfel, potrivit acestora, desi ponderea energiei electrice produse de Hidroelectrica la consumatorul casnic trebuia sa fie de 20 la suta, in realitate a fost de 0,02 la suta.
Totodata, cele doua federatii sindicale acuza ANRE ca a intrat in "cardasie" cu cei care au incheiat "ilegal" contracte de achizitii de energie electrica cu producatorii.
Sintagma "baietii destepti" a fost lansata de presedintele Traian Basescu, atunci cand a criticat firmele care iau energie electrica de la Hidroelectrica la preturi mici si o revand la preturi crescute unor companii de stat si private, carora li se refuza furnizarea directa de energie.
Autoritatile au incercat sa faca publice contractele incheiate direct intre producatori si furnizorii privati, ca urmare a scandalului aparut anul trecut in legatura cu sectorul energetic, pe fondul acuzatiilor de spionaj si tradare aduse modului in care au fost realizate privatizarile unor companii din energie.
Oficialii Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate, au afirmat ca desecretizarea acordurilor ar obliga compania la plata unor despagubiri in valoare de milioane de euro.
In 20 iunie, Guvernul a aprobat deschiderea integrala la 1 iulie a pietei de energie electrica si gaze naturale, operatiune prin care populatia va deveni consumator eligibil si va avea, astfel, posibilitatea sa opteze pentru serviciile unui anumit furnizor, cu care va negocia si pretul.
Astfel, populatia are posibilitatea sa aleaga furnizorul de energie si gaze odata cu deschiderea completa a pietei si sa negocieze cu acesta tarifele, pentru care ar putea plati mai putin, la acea data expirand si termenul pentru separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare.
Liberalizarea pietei de electricitate, desi este impusa de Uniunea Europena, nu obliga niciun consumator sa schimbe furnizorul, ci doar ii asigura dreptul de a alege. De asemenea, nici furnizorii nu sunt obligati sa incheie alte contracte, aceasta masura fiind optionala.