Grupul BCR a facut un profit de 139 mil. euro la sase luni

Autor: Razvan Voican 01.08.2007
Austriecii de la Erste au deja un profit anul acesta de 100 de milioane de euro, conform cotei pe care o detin la BCR.

Grupul BCR, care include cea mai mare banca locala si toate subsidiarele sale, a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 139,5 milioane de euro (464,6 milioane de lei), conform standardelor internationale de contabilitate, in crestere cu 21,4% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Din aceasta suma, austriecilor de la Erste, actionarul majoritar al BCR, le revine o cota de circa 101 milioane de euro, conform participatiei de 69,17%.
"Cifrele BCR pe semestrul I sunt foarte favorabile, in ciuda faptului ca practic am intors banca cu susul in jos in aceasta perioada. Datorita BCR si cifrele pe Europa Centrala si de Est arata mai bine", a declarat ieri la Viena Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR.
Banca si-a majorat veniturile nete din dobanzi cu ceva mai mult de 12%, pana la 264,9 mil. euro (882,2 mil. lei). In acelasi timp, veniturile din comisioane au inregistrat o dinamica mai rapida, urcand cu 36%, pana la 105,2 mil. euro (350,4 mil. lei).
In total, veniturile operationale ale BCR au urcat cu 23%, pana la ceva mai mult de 435 de milioane de euro (1,45 mld. lei). In conditiile in care cheltuielile generale au urcat cu 19%, pana la 235 de milioane de euro (783,1 mil. lei), BCR a reusit sa continue sa isi imbunatateasca indicatorii de eficienta.
Astfel, raportul cost/venituri a coborat cu aproape doua puncte procentuale, pana la 54%, in timp ce rentabilitatea capitalurilor a crescut de la 18,8% la 21,2%.
"In timp ce am accelerat procesul de integrare in cadrul Grupului Erste Bank, am reusit sa obtinem rezultate foarte bune in raport cu obiectivele stabilite pentru semestrul intai 2007", spune Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
Dintre bancile de top, doar BCR si-a publicat pana acum rezultatele pe primul semestru. BRD-SocGen, a doua banca dupa active, va publica rezultatele pe 6 august, iar Banca Transilvania pe 10 august. Pe 4 august grupul UniCredit, care detine a patra banca din sistemul local - UniCredit Tiriac, isi va anunta rezultatele. Raiffeisen International, actionarul principal al Raiffeisen Bank, va anunta la Viena rezultatele pe 9 august.
Treichl a reconfirmat decizia de a accelera procesul de extindere a retelei de unitati a BCR, in conditiile in care "avem concurenta dura in Romania". Pana la sfarsitul acestui an, BCR ar trebui sa ajunga la circa 600 de unitati, in conditiile in care BRD, a doua mare banca de pe piata dupa active, a anuntat ca urmeaza sa treaca de 700.
Treichl isi pune mari sperante in noul produs de tip cont curent introdus de BCR din aceasta luna si in pachetele de produse si servicii care urmeaza sa-i fie atasate, astfel incat BCR sa-si majoreze depozitele la vedere atrase de la clienti, veniturile din comisioane si marja de dobanda.
"BCR era in urma pietei la acest capitol, insa acum ajunge sa aiba cel mai bun produs de pe piata", a spus Treichl. El s-a declarat multumit de cresterea venitului net din dobanzi in primul semestru.