Grupul roman Grampet a oferit 221 mil. euro pentru MAV Cargo Ungaria

Ziarul Financiar 01.08.2007
Grupul privat romanesc Grampet GFR (Grup Feroviar Roman) a oferit 221 de milioane de euro in cadrul licitatiei pentru privatizarea transportatorului feroviar national MAV Cargo, in timp ce a doua companie romaneasca inscrisa in cursa, CFR Marfa, a oferit 184 de milioane de euro, potrivit cotidianului Nepszabadsag, citat de Portfolio.

Autoritatile maghiare s-au aratat dezamagite de ofertele celor 12 companii, dupa ce pretul maxim oferit a fost de 321 de milioane de euro, de catre grupul slovac Speed Trans Consortium. Oferta grupului Grampet este a treia de pe lista.

Statul trebuie sa anunte in cateva saptamani care sunt cei 5 ofertanti selectati pentru a depune oferte finale in luna octombrie.

Aceasta selectie de top 5 va lua in considerare atat pretul indicativ depus, cat si planul de afaceri pentru MAV Cargo, dar si pachetul social pentru salariati. GFR are drept consultanti in incercarea de a cumpara MAV Cargo firma de audit KPMG, filiala din Ungaria, compania locala Liguaria si casa de avocatura locala Tuca Zbarcea & Asociatii.

Potrivit cotidianului ungar Magyar Tokepiac, MAV Cargo este evaluata la circa 300 de milioane de euro (70-80 de miliarde de forinti), dar unii analisti sunt de parere ca valoarea este mai mica, intrucat compania nu are locomotive proprii.

Principalul actionar al GFR este Stoica Gruia.