Mediu: Acvatot: Ne vom extinde printr-o achizitie

Autor: Catalin Lupoaie 26.07.2007
Compania franceza Setha, divizia specializata in lucrari edilitare, a preluat in anul 2000 compania Acvatot din Bucuresti si a ajuns de la 8 angajati la 220 la sfarsitul anului trecut. Francezii intentioneaza sa mai cumpere o companie de constructii de m

Extinderea rapida din ultimii doi ani a companiei Acvatot i-a determinat pe reprezentantii Setha, actionarul majoritar, sa ia in considerare achizitionarea unei firme de constructii din Capitala care sa aiba afaceri anuale de circa 5 milioane de euro si aproximativ 200 de angajati. Acvatot, care in prezent deruleaza constructii edilitare, proiecte de amenajari de drumuri si constructii de retele, intentioneaza sa-si extinda activitatile in sectorul reabilitarii retelelor de gaz si de termoficare.
"Dezvoltarea organica a companiei nu ne permite o crestere interna mai mare de 10% pentru urmatorii ani, de aceea anul viitor intentionam sa achizitionam o companie de constructii din Bucuresti care sa aiba activitati complementare. Circa 60% din contractele pe care le avem in derulare sunt in Capitala", a declarat Francois Debergh, administratorul companiei Acvatot. Com pania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 19 milioane de euro, in crestere cu circa 50% fata de nivelul din 2005.
Cea mai mare problema cu care se confrunta compania este lipsa de muncitori calificati, iar prin preluarea unei companii locale ar putea fi rezolvata aceasta situatie. "Gasim foarte greu muncitori calificati pentru ca majoritatea au plecat sa munceasca in strainatate. In prezent angajam muncitori necalificati pe care ii trecem printr-un program de formare si incercam sa-i mentinem printr-un pachet salarial atractiv", afirma Debergh. Potrivit reprezentantilor Acvatot, costurile salariale au crescut cu circa 25% in ultimul an, iar tendinta de majorare a salariilor va continua si in urmatorii ani.


Circa 65% din contracte, derulate sub antrepriza
Compania are in prezent 270 de angajati, in crestere cu circa 30% fata de anul precedent, si estimeaza ca va mai angaja inca 30 de muncitori pana la sfarsitul anului.
"Vrem sa reducem numarul subcontractorilor de la lucrarile pe care le castigam, pentru a putea controla mai bine costurile. Insa acest lucru va fi posibil doar cand vom avea suficienti angajati", precizeaza Debergh. In prezent, circa 65% din contractele derulate de Acvatot sunt in antrepriza, restul fiind in calitate de subcontractor. Potrivit lui Debergh, compania nu se confrunta cu fluctuatii de personal, pentru ca a reusit sa creeze un nucleu de angajati prin cresterea conditiilor de munca.
Compania deruleaza in prezent lucrari de reabilitare a retelei de gaze in Ramnicu Valcea, precum si o serie de lucrari edilitare si de infrastructura in Suceava, Targoviste, Timisoara, Pitesti sau Ploiesti. Acvatot va deschide anul acesta un birou la Ploiesti si doua puncte de lucru la Constanta si Brasov, unde intentioneaza sa extinda numarul contractelor.
Acvatot deruleaza lucrari in special cu clienti privati. "In viitor vrem sa crestem numarul de contracte cu administratiile locale si sa ne extindem pe un sector in care acum suntem prezenti mai putin, cel al reabilitarilor pentru retele de gaze", explica Debergh. Principalii clienti ai Acvatot sunt companii
precum Cora, Carrefour, Bricostore sau Mobexpert, pentru care au realizat proiecte de amenajari de drumuri si constructii de retele.
"In prezent se inregistreaza o crestere puternica a numarului de proiecte de retail, care necesita lucrari de amenajari de drumuri si design. O majorare puternica se va inregistra si in sectorul rezidential, unde este nevoie de lucrari de racordare la retelele de apa si gaze", precizeaza reprezentantul Acvatot. Compania deruleaza in prezent lucrari de infrastructura pentru proiectul rezidential La Stejari, dezvoltat de compania Masterange, controlata de Tiriac Holding, in nordul Capitalei. Complexul va fi construit pe un teren de zece hectare si va include 580 de apartamente de lux. In plus, Acvatot lucreaza ca subantreprenor pentru compania spaniola Sedesa in cadrul proiectului pilot de reabilitare a centrului istoric, contract in valoare de 9,5 milioane de euro. "In cadrul proiectului din centrul istoric am adus robotei industriali, care sunt echipati cu camera video, curata tevile si aplica un strat de rasina. Practic, roboteii sunt folositi pentru a sonda starea canalizarilor, acolo unde conductele sunt prea stramte pentru a putea intra muncitorii", spune Debergh.
Acvatot estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de circa 23 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent. "Contractele pe care le derulam au o valoare de circa 200.000-400.000 de euro si anul acesta vom avea circa 100 de contracte in derulare. In primele sase luni ale anului am realizat un rulaj de circa 10 milioane de euro, pentru ca vremea favorabila ne-a determinat sa lucram si in lunile de iarna", spune Debergh. Potrivit reprezentantilor Acvatot, este mai rentabil sa fie derulate lucrari mai mici in care se pot administra mai bine costurile. Compania Acvatot din Bucuresti a fost preluata de francezii de la Setha in anul 2000, cand derula afaceri de cateva zeci de mii de euro.