Amantii reginei

Autor: Ion Bulei 20.07.2007
Principesa Maria era o frumusete care nu putea trece neobservata. Satisfactia de a fi adulata, admirata, rasfatata contracara atmosfera mediului regal plictisitor si oprimant, dominat de rigiditatea unui rege, Carol, care impunea o viata plina de reguli, si a unei regine, Elisabeta, frustrata in viata ei personala, care se amesteca nepotrivit in viata altora.

Peste toate, un sot care, de la inceput, nu-i spusese nimic, ba, dimpotriva, ii produsese o vadita stare de disconfort, mai ales dupa febra tifoida care a venit peste Ferdinand in mai 1897 si de pe urma careia acesta nu si-a revenit niciodata fizic: "Era palid si slabit, cu chipul imbatranit de suferinta; cu boneta indesata peste urechi nu reusea sa-si ascunda plesuvia... iti facea rau..., incercam sa ma conving ca, odata vindecat, aveam sa-l vad asa cum fusese". Dar... Sunt cuvintele triste ale principesei Maria. Astfel ca, atunci cand ii apare in preajma un tanar ofiter din regimentul ei de rosiori, "nu prea inalt, subtire, brunet, amuzant si elegant", in varsta de 27 de ani, Magda Mavrogheni, doamna de onoare a reginei Elisabeta, are ce povesti acesteia din urma la intoarcerea ei din Elvetia.
Povestea inceputa nu continua si la Nisa, unde Maria il insoteste pe Ferdinand in iarna lui 1897-1898, dar se reia in primavara, Zizi Cantacuzino fiind adus la Cotroceni ca profesor de gimnastica pentru micutul Carol. Continua ulterior in Germania, unde Maria pleaca la tratament, apoi la Constanta, la bordul unui vas ancorat in larg (drept paravan era verisoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescenta). La plecarea din Constanta, Maria isi ia ramas-bun oficial de la autoritati la bratul lui Z. Cantacuzino. Evident, multa discutie in societatea romaneasca, vorbe despre un apropiat divort, multa corespondenta intre membrii familiei regale romane si rudele lor europene. O poveste de tanara de 20 de ani care isi aduce aminte ca este si femeie.
Ecourile povestii se sting - pentru Maria in zumzetul noilor ei prietene, toate cam de o varsta cu ea: Nadejda Stirbei, Maruka Cantacuzino, Helene Sutzo, Helene Cretian, Sybile Chrisoveloni, Marthe Bibescu...
A urmat o iubire pasagera, dar traita cu pasiune, alaturi de William Waldorf Astor, englezul inalt, neobisnuit de chipes, care tocmai absolvise studiile la Oxford si pe care l-a intalnit la castelul Cliveden, alaturi de sora sa Pauline. O iubire intretinuta mai mult prin scrisori, care inceteaza si ele dupa ce tanarul englez se casatoreste cu Nancy Shaw, in 1906.
"Il iubeam sincer si natural, cu tot ce firea mea avea mai bun de daruit...", ii scria principesa Paulinei. "El era suflarea, aerul si spiritul vietii mele si el o stia. Si totusi, in momentul in care s-a casatorit, a renuntat total la mine, de fapt fara mila... Si el stia ce inseamna sa traiesc dintr-o data fara el". Se va obisnui.
In 1907 il cunoaste pe Barbu Stirbei, nepotul domnitorului Barbu Stirbei, print elegant, cu o foarte placuta infatisare si cu o minte ascutita. Era un cuceritor. Pentru el, principesa era o provocare. Pentru ea, care inca mai ofta dupa Waldorf, insemna o potolire a setei de iubire, dar si de putere.
Prin Barbu Stirbei, intre altele si cumnatul lui I.I.C. Bratianu, descopera Maria gustul puterii. Cei doi aveau nevoie unul de altul si, pe un fond de interes reciproc, iubirea lor a durat mult. De fapt, nu s-a stins niciodata. Maria vizita des Buftea, unde locuia Stirbei. Petrecea acolo mult timp impreuna cu Barbu, calarind prin imprejurimi (Stirbei taiase un drum prin padure sa poata calari mai usor). Cand erau departe unul de altul, isi scriau scrisori pasionale. Ileana, al cincilea copil al Mariei, era a lui Barbu. Prea semana izbitor cu una dintre surorile lui!
Relatiile lor ajung in gura publicului. E curios ca intr-o astfel de situatie, la moartea lui I. Kalinderu, in 1913, regele Carol il aduce ca administrator al Domeniilor Coroanei chiar pe Barbu Stirbei! Pozitie ideala pentru manifestarea nestingherita a dragostei dintre cei doi.
O dragoste care nu va avea de suferit decat o scurta perioada, la sfarsitul primului razboi, cand Maria il cunoaste pe spectaculosul Joe Boyle, irezistibilul canadian.
O iubire fulgeratoare, de o extraordinara intensitate, ca o violenta ploaie de vara. Maria demonstreaza pe tronul Romaniei curajul de a fi si regina, si femeie, plus extraordinara bucurie de a trai amandoua ipostazele.