Leul stagneaza in raport cu euro, piata continua sa fie deosebit de linistita

Ziarul Financiar 20.07.2007
Cursul de schimb a deschis sedinta de astazi in apropierea nivelului de la inchiderea din ziua precedenta, intr-o piata deosebit linistita, cu volume de tranzactionare reduse.
In deschiderea sedintei, cursul de schimb era de 3,1260-3,1280 lei/euro, ulterior urcand usor la 3,1293-3,1296 lei/euro.
"Multi investitori sunt in vacanta. Nu exista volume, pe piata actionand mai ales investitorii locali. Daca rata de schimb se duce in sus, poate vom vedea si straini", a spus un dealer.
BNR a anuntat ieri un curs de referinta de 3,1276 lei/euro, cu 0,1 bani sub nivelul publicat miercuri. Pentru moneda americana, banca centrala a calculat o referinta de 2,2634 lei/dolar, un nou minim istoric din perioada august 2000 pana in prezent.
Dealerii suspecteaza ca banca centrala a avut, ieri, o noua interventie indirecta pe piata valutara, prin intermediul unei banci locale, pentru a evita o eventuala apreciere mai semnificativa a monedei nationale.
Potrivit dealerilor, cea mai mare parte a intrarilor de valuta provine in aceasta perioada de la muncitorii romani din strainatate, investitorii straini diminuandu-si fluxurile catre piata interna, mai ales ca dobanzile sunt la un nivel foarte scazut. Mediafax