Economia britanica a crescut cu 0,8% in T2, peste estimarile analistilor

Ziarul Financiar 20.07.2007
Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Marii Britanii s-a accelerat la 0,8% in trimestrul al doilea, peste estimarile analistilor, consolidand asteptarile potrivit carora banca centrala va efectua noi majorari ale dobanzilor, pentru a limita avansul inflatiei, transmite Reuters.
Analistii au prognozat, in medie, o dezvoltare economica de 0,7%.
In termeni anuali, cresterea economica s-a plasat la 3%, depasind, de asemenea, media estimarilor specialistilor, de 2,9%.
Cursul de schimb al lirei sterline a crescut dupa publicarea datelor, intrucat investitorii pariaza ca urmatoarea majorare a dobanzilor va fi realizata in lunile urmatoare.
Banca Angliei a majorat dobanda de referinta la inceputul acestei luni, pana la 5,75%, maximul ultimilor sase ani, exprimandu-si ingrijorarea privind presiunile inflationiste exercitate de cresterea rapida a cererii si de constrangerile referitoare la capacitatea de productie a firmelor.
Dezvoltarea economica a fost determinata, in principal, de evolutia sectorului serviciilor, care detine o pondere de 74% in PIB total, in pofida faptului ca avansul din acest domeniu s-a redus usor, la 0,8%, de la 0,9% in primul trimestru. Mediafax