Rusia respinge dialogul cu NATO pe tema armelor conventionale

Autor: Magraon Andreea 19.07.2007
Rusia a respins ieri propunerea NATO de a discuta pe tema suspendarii de catre Kremlin a aplicarii Tratatului pentru Fortele Conventionale din Europa (CFE), desi declarase ca va ramane deschisa oricarei forme de dialog legata de acest subiect. Totusi, Moscova spune ca nu-si va desfasura pentru moment rachetele la granitele UE.
"Nu vad niciun interes pentru o astfel de conferinta, deoarece pana acum pozitia NATO fata de Tratatul CFE nu s-a modificat", a declarat seful departamentului pentru Acorduri Internationale din Ministerul rus al Apararii, generalul Evgheni Bujinski, citat de agentiile ruse de presa. Generalul Bujinski a mai precizat ca suspendarea aplicarii Tratatului CFE de catre Rusia nu inseamna o sporire a trupelor armate la frontiera sa vestica.
"Acest lucru nu inseamna deloc o sporire a fortelor noastre armate, iar presedintele nostru (Vladimir Putin - n.n.), ministrul apararii (Anatoli Serdiukov - n.n.) si seful Statului Major au discutat pe aceasta tema. Rusia nu prevede o sporire a fortelor sale armate la frontiera vestica", a subliniat el.
Kremlinul a anuntat sambata semnarea de catre presedintele rus, Vladimir Putin a unui decret prin care suspenda participarea Rusiei la Tratatul cu privire la Fortele Armate Conventionale din Europa (CFE), tratat important pentru securitatea europeana de dupa Razboiul Rece. Putin a afirmat ca va ingheta orice obligatie militara pe care o presupune CFE din cauza ca statele NATO nu au modificat textul tratatului care a fost amendat la Istanbul in 1999.
NATO si-a exprimat luni ingrijorarea, dupa decizia Rusiei de a suspenda, incepand cu 12 decembrie, aplicarea Tratatului CFE si a facut apel la un "dialog constructiv" pentru a-l mentine.
Tratatul pentru Fortele Conventionale din Europa (CFE) a fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990 de tarile membre ale Tratatului de la Varsovia si NATO. Acesta prevedea reducerea considerabila de catre ambele parti a fortelor armate si armamentelor si respectarea unui oarecare echilibru intre Occident si Orient. El a intrat in vigoare in 1992, iar in 1999 la summit-ul NATO de la Istanbul a fost modificat luand in considerare destramarea URSS si desfiintarea Pactului de la Varsovia. Atunci, Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage trupele din Transnistria si Georgia. Rusia nu si-a respectat angajamentul, iar NATO a refuzat sa revizuiasca tratatul la cererea acesteia.
"In ceea ce priveste desfasurarea de rachete cu raza scurta si medie de actiune in partea vestica a Rusiei, de exemplu in regiunea Kaliningrad, nu vad un interes pentru moment", a mai declarat generalul Bujinski.
In schimbul refuzului de a discuta despre decizia de a se retrage din CFE, Rusia a propus elaborarea unui nou acord de limitare a fortelor armate in Europa, a declarat un inalt oficial militar rus. Seful departamentului pentru Acorduri Internationale din Ministerul rus al Apararii, generalul Evgheni Bujinski, a apreciat ca toate partile ar trebui sa coopereze pentru un tratat CFE nou sau adaptat, precizeaza Interfax.
Bujinski a adaugat ca Statele Unite si Rusia trebuie sa colaboreze pentru un acord privind reducerea armamentului strategic "mai simplu", care sa inlocuiasca actualul pact, care expira in decembrie 2009. El a mai propus tarilor interesate si utilizarea unei baze radar, in curs de constructie la Armavir, in sudul Rusiei, pentru monitorizarea Iranului.
Refuzul Rusiei de a discuta despre retragerea sa din tratat vine pe fondul unei situatii tensionate intre Moscova si Vest. In prezent, Moscova se afla intr-o relatie incordata cu Londra din cauza anuntului Marii Britanii de a expulza patru diplomati rusi, in urma refuzului Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea fostului agent KGB, Alexander Litvinenko.
Situatia a incordat si relatiile dintre Londra si Bruxelles. Londra s-a asteptat la un raspuns imediat si benefic din partea Portugaliei, care asigura guvernarea rotativa a Uniunii Europene, dar aceasta a intarziat sa-l ofere, desi intr-un final, UE a anuntat, formal, ca sprijina Londra. Oficialii de la Berlin au spus insa ca gestul Marii Britanii este exagerat.