Portughezii de la Coindu mizeaza pe dublarea afacerilor, pana la 18 mil. euro in 2010

Autor: Stefana Mladin, ZF Transilvania 18.07.2007
Compania portugheza Coindu, producator de huse pentru automobile, care detine o fabrica in Zona Libera Curtici-Arad, estimeaza o dublare a cifrei de afaceri in urmatorii trei ani, de la 7,5 milioane de euro in 2007 pana la aproximativ 18 milioane de euro in 2010. In acelasi timp, potrivit lui Jose Carlos de Barros e Sousa, managerul general al Coindu Romania, numarul angajatilor va ajunge la 1.200 de persoane, odata cu cresterea productiei.
"Exista, in acest moment, o cerere foarte mare de produse specifice industriei componentelor pentru automobile, motiv pentru care investitorii din acest domeniu sunt constienti ca realele castiguri vor veni intr-o perioada de unu pana la trei ani de activitate", a declarat JosŽ Carlos de Barros e Sousa. In prima faza a investitiei, Coindu avea 450 de angajati, pana la finele anului 2006 capacitatea de productie s-a marit astfel incat s-a impus introducerea a doua schimburi de lucru, ceea ce a insemnat 800 de locuri de munca.
Planurile pentru acest an vizeaza un total de 1.200 de angajati, care vor munci in trei schimburi. Initial, conducerea Coindu anuntase ca va ajunge la 1.200 de angajati numai in 2008.
Specializata in productia de huse pentru autoturisme si avioane, compania a elaborat o noua strategie de dezvoltare post-aderare in Romania, conducerea companiei portugheze anuntand ca nu intentioneaza sa mute activitatea de productie in alte state nemembre ale UE, chiar daca exista beneficii in ce priveste facilitatile fiscale.
"Intentia noastra este sa ramanem in Romania, pentru ca filozofia Coindu nu este sa se mute din moment in moment in alta tara in cautarea unor costuri reduse de productie. Unul dintre principiile de baza ale companiei este sa ofere singuranta angajatilor sai, ceea ce nu s-ar intampla daca in permananta locatia s-ar schimba in cautarea facilitatilor", a precizat JosŽ Carlos de Barros e Sousa.
Coindu detine doua fabrici in Portugalia si are o piata de desfacere asigurata prin constructorii de automobile sau avioane din Austria, Suedia si Franta
Compania produce la Arad huse de masini pentru Chrysler si Saab. Fabrica din Zona Libera Curtici-Arad este prima investitie a companiei portugheze pe piata locala.
Investitiile in Zona Libera Arad-Curtici au depasit, la sfarsitul anului 2005, valoarea de 130 de milioane de euro, gradul de ocupare al terenurilor fiind de 100% pe platforma Arad si de 70% pe cea de la Curtici.
Potrivit reprezentantilor Zonei Libere Arad-Curtici, in parcul industrial sunt aproximativ 150 de firme, care au creat 4.500 de locuri de munca, investitiile in infrastructura totalizand zece milioane de euro. Zona Libera Curtici-Arad are o suprafata de 90 de hectare, din care platforma Curtici se intinde pe 75 de hectare.