Un nou val de protectionism ii loveste pe investitori

Autor: Andrei Cretoiu 18.07.2007
Guvernele unor tari precum Canada si China iau in considerare adoptarea unor masuri de reglementare a achizitiilor de companii, terenuri si resurse naturale pentru companiile straine, masuri care conform oficialilor Statelor Unite vor avea un impact negativ asupra dezvoltarii economiei globale, scrie The Wall Street Journal.
"Probabil cel mai mare inconvenient este protectionismul in cazul investitiilor, iar noi am muncit foarte mult pentru a preveni o astfel de situatie", a declarat Robert Kimmitt, deputat in Statele Unite, care a vizitat recent Moscova si Beijingul, unde a purtat discutii cu omologii sai pentru a minimiza restrictiile impuse de guverne.
Masurile includ bariere birocratice si legale menite sa descurajeze cumpararea efectiva de companii si proprietati imobiliare si sa incurajeze investitiile in piata bursiera si obligatiuni. Guv ernul rus are in vedere limitarea accesului investitorilor straini in 39 de domenii strategice cum ar fi resursele naturale sau biotehnologiile. In China, noi reglementari legislative permit oficialilor sa interzica achizitiile straine daca acestea pericliteaza siguranta economica a tarii.
Efectele s-au facut deja simtite pentru americanii de la Carlyle Group, care avea in vedere achizitia pachetului majoritar al companiei Yangzhou Chengde Steel Tube. Carlyle a trebuit sa isi revizuiasca investitia dupa ce Yangzhou a fost desemnata companie de interes strategic de catre statul chinez. Aceeasi problema a fost intalnita si de compania germana Schaeffler Group in demersurile de a achizitiona Luoyang Bearing Corporation.
Germania are in vedere modificari legislative menite sa ingreuneze accesul fondurilor de investitii straine controlate de stat la companiile germane. India a refuzat o investitie a unei companii de telecomunicatii din China, iar Bolivia a nationalizat sectorul petrolier si productia de gaz.
Ca urmare a cresterii numarului de achizitii, Canada, cel mai mare partener comercial al Statelor Unite, intentioneaza modificarea legislatiei privind achizitiile straine.
Dispute aprinse s-au iscat si in Statele Unite anii trecuti cand o companie din Dubai a incercat sa achizitioneze cinci porturi americane si o companie detinuta de statul chinez a incercat sa cumpere Unocal, companie ce activeaza in domeniul petrolier. Congresul SUA a pus bazele legislative pentru infiintarea Comitetului de Avizare al Investitiilor Straine in Statele Unite, un organism national menit sa studieze implicatiile achizitiilor straine asupra securitatii nationale si asteapta avizul presedintelui George W. Bush.
"Au existat cazuri in Statele Unite cand guvernul a impiedicat achizitia unor companii, ceea ce a determinat si alte state sa impuna astfel de reguli", declara William Parret, directorul Consiliului pentru Afaceri Internationale. Guvernele reactioneaza la aparitia a noi surse de investitii cum ar fi pietele emergente si la masurile protectioniste alimentate de temeri potrivit carora comertul global nu este benefic pentru toate tarile si locuitorii lor.
Liderii canadieni, ca si omologii lor din alte tari, se tem ca vor pierde controlul asupra resurselor naturale daca nu impiedica achizitiile companiilor de stat pe teritoriul lor. "Va trebui sa acordam atentie deosebita atunci cand companii sau agentii controlate de stat direct sau indirect doresc sa faca investitii in Canada", declara ministrul de finante al Canadei, James Flaherty.
"Suntem constienti de necesitatea protejarii securitatii nationale si vrem sa fim siguri ca investitiile straine vor fi benefice tarii", adauga acesta.
Noile masuri protectioniste nu au afectat insa desfasurarea achizitiilor transfrontaliere. Anul trecut, numarul acestora a crescut, ajungand la 11.640 fata de 9.875 in 2005, portivit Thomson Financial. Investitiile straine la nivel mondial se ridicau la peste 672 de miliarde de euro in 2005, in crestere cu 27% fata de 2004, conform unui raport al Natiunilor Unite.
In 2005, 93 de tari au adoptat masuri legislative ce vizau investitiile straine, 20% fiind in defavoarea acestora, procent aflat in crestere fata de 2004 cand valoarea era in jurul a 14%.
"Noile reglementari ingreuneaza investitiile. Multe dintre achizitiile pe care le-am facut acum doi ani nu ar fi posibile astazi", declara David Marchick, partener al companiei de consiliere legala Covington & Burling.
Unele tari precum China nu numai ca adopta sistemul Statelor Unite privind aprobarea investitiilor straine dupa criteriul securitatii nationale, dar au mai adaugat criterii cum ar fi securitatea economica. "Mai multe tari au atras atentia pe plan international dupa adoptarea unor organisme de control inspirate de Comitetul de Avizare al Investitiilor Straine in Statele Unite (CFIUS). Este evident insa ca aceste organizatii nationale nu analizeaza doar efectul achizitiilor asupra securitatii nationale", declara Clay Lowery, secretar al Trezoreriei Statelor Unite pe probleme de politica externa.
Riscul este foarte mare pentru corporatiile multinationale din Statele Unite. Acestea nu comercializeaza produse fabricate in Statele Unite, preferand sa le produca local. In 2004, companiile americane au exportat bunuri in valoare de 293 de miliarde de euro si au vandut bunuri fabricate in afara tarii in valoare de peste 1.900 de miliarde de euro, conform datelor furnizate de Biroul Afacerilor Externe din Statele Unite.
"Este un fenomen ce ajuta afiliatii locali ai multinationalelor cu sediul in Statele Unite", declara Matthew Slaughter, economist la Tuck School of Business.
Oficiali ai guvernului Statelor Unite, precum si directorii companiilor locale sunt alarmati de presiunile politice la care sunt supuse investitiile straine si militeaza pentru inlesnirea investitiilor in domenii ce nu vizeaza securitatea nationala.
"Reciprocitarea nu este un factor pe care CFIUS il ia in considerare. Cu toate acestea, investitiile au loc intr-un cadru politic mai amplu, iar gradul in care companiile americane au acces la oportunitatile de afaceri din afara tarii va fi raportat la deschiderea pietei locale investitorilor straini", declara Kimmitt.
George Bush a emis o declaratie publica prin care incurajeaza investitiile straine pe teritoriul Statelor Unite, prima de acest fel din ultimii 15 ani.