Noii proprietari ai activelor Tractorul afirma ca mai aduc cel putin 100 de milioane de euro pe platforma de la Brasov

Autor: Cristi Moga 12.07.2007
Victor Vadaneaux si Silviu Savin, actionarii fondului de investitii Centerra Capital Partners, care a castigat licitatia pentru preluarea activelor uzinei Tractorul Brasov, afirma ca vor mai investi, alaturi de fondul de hedging Cheyne Capital, cel putin 100 de milioane de euro in platforma industriala.
"La mijlocul lunii august urmeaza a fi facut transferul de proprietate. Dupa aceasta, vom face o analiza interna pentru a afla directia exacta a investitiilor pe care le vom realiza. Putem spune ca, din primele estimari, platforma necesita investitii suplimentare de cel putin 100 de milioane de euro", a declarat Victor Vadaneaux, managing partner si actionar al Centerra Capital Partners.
Firma Flavus Investitii, controlata de fondul de investitii Centerra Capital Partners, detinut de Victor Vadaneaux si Silviu Savin, a castigat, in urma unei licitatii deschise, activele uzinei Tractorul Brasov, pentru care va plati 77 de milioane de euro, plus TVA. Pro prietarii
si-au asumat pastrarea obiectului de activitate, astfel ca procesul de productie a tractoarelor urmeaza a fi reluat.
"Investitiile vor merge in retehnologizare si o parte ar putea fi indreptate spre real estate, ca de exemplu imobile industriale. Interesul nostru este sa terminam analiza intr-un timp cat mai scurt, pentru a sti exact ce vom face pe aceasta platforma", a completat Silviu Savin, cel de-al doilea actionar al fondului.
Pentru eficientizarea activitatii fabricii, cei doi apreciaza ca este nevoie de o combinatie intre retehnologizare si management, precum si de imbinarea rigorii financiare cu expertiza locala. Investitorii afirma ca utilajele fabricii au fost achizitionate intre anii 1937 si 1993, astfel ca investitiile in tehnologie sunt absolut necesare.
"Vom reporni productia dupa ce vom gasi sursa neregulilor, deoarece Tractorul a pierdut anual 20-30 de milioane de euro, semn ca firma nu era bine organizata. Studiem piata locala de agricultura, precum si pe cele din jur si credem ca acest domeniu ar putea deveni un motor important al economiei. Tractorul este un brand recunoscut, iar know-how-ul local este un alt factor important", a argumentat Vadaneaux.
Terenul de 124 de hectare pe care se afla uzina Tractorul este plasat in zona de nord a Brasovului, zona pur industriala.
"Am inceput sa ne gandim la preluarea activelor Tractorul in lunile martie-aprile ale acestui an. In urmatoarele saptamani vom purta discutii cu autoritatile locale sa aflam si nevoile orasului, pentru a ne putea respecta angajamentele luate fata de Brasov si locuitori", a mai spus Vadaneaux.
Investitorii nu au putut sa ofere detalii privind numarul de tractoare care vor fi produse la Brasov, reluarea activitatii sau randamentul investitiei in aceste active, toate aceste detalii urmand a fi cunoscute dupa finalizare analizei interne, care va fi realizata de consultanti cu experienta industriala si expertii locali.
Productia fabricii Tractorul scazuse la circa 2.000-4.000 de tractoare in ultimii ani, dupa ce la nivelul anilor '80, uzina atinsese un varf de productie de 100.000 de unitati pe an, spun investitorii, care vor continua investitiile in piata locala.
Victor Vadaneaux, 43 de ani, a plecat din Bucuresti in urma cu 27 de ani, pentru a se stabili in Anglia, unde a lucrat in cadrul unor companii precum fondul de investitii Advent.
In urma cu doi-trei ani, alaturi de Silviu Savin, 36 de ani, Vadaneaux a inceput sa analizeze piata locala de real estate si private equity. Savin este originar din Brasov, de unde a plecat in Anglia in urma cu 14 ani, unde a lucrat printre altele si la fondul de investitii Goverment of Singapore Investment Corporation.
"Cresterea economica sustinuta, perspectivele aderarii la Uniunea Europeana, fluxul de companii straine care au inceput investitii in Romania au fost factori care ne-au determinat sa abandonam pozitiile pe care le ocupam, pentru a ne concentra pe investitii pe piata locala. Avem experienta vestica si, fiind romani, cunoscand limba, ne putem adapta mai usor la cerintele pietei locale", a precizat Savin.
Fondul detinut de cei doi oameni de afaceri a devenit anul trecut partener exclusiv pe piata locala al fondului de hedging Cheyne Capital, in ceea ce priveste companiile private, fond care sustine intr-o masura semnificativa investitiile Centerra. Cheyne este un fond de investitii multistrategic, cu focus pe private equity, infrastructura si real estate. Printre actionarii fondului, care administreaza active de circa 20 mld. euro, se numara in special fonduri de pensii si companii de asigurari.
"Cheyne trebuie sa-si dea aprobarea pentru fiecare investitie pe care o derulam, iar faptul ca si noi suntem printre investitori in proiectele de pe piata locala reprezinta o garantie pentru ei. Avem in diferite stadii de negociere alte doua-trei investitii. Ne concentram, in general, pe investitii de mari dimensiuni, de cel putin 10 milioane de euro. Nu avem o limita superioara si nici un buget de investitii bine stabilit. Depinde de oportunitatile pietei", afirma Vadeneaux.
Cheyne Capital, care controleaza circa 1,1% London Stock Exchange, a fost format in 1999 de Fiertz si Jonathan Lourie, doi bancheri care au lucrat la banca de investitii Morgan Stanley.
Actionarii Centerra Capital Partners sunt foarte aproape de incheierea tranzactiei cu un teren in Timisoara, care urmeaza a fi convertit pentru uz comercial. Acestia au mai realizat si alte investitii pe piata locala, pe care le considera insa "nerelevante". "Pentru moment ne concentram pe Romania si, in special, pe Tractorul. Avem insa planuri de ascensiune, inclusiv pe alte piete din regiune. Acoperim o gama larga de investitii si ne propunem sa ne consolidam o echipa de 8-10 persoane in decurs de 6-12 luni", a precizat Savin.
In cursa pentru preluarea activelor Tractorul s-au mai aflat oamenii de afaceri locali Ion Tiriac, Ion Radulea (afacerea Semanatoarea), Iulian Dascalu (Iulius Group) sau Cezar Rapotan (afacerea Arabesque).
La licitatia pentru achizitionarea integrala a platformei industriale Tractorul Brasov au fost inregistrate sapte oferte, dar pretul de pornire a fost acceptat doar de Flavus Investitii si Block Buster in asociere cu Build Corp, din cadrul Iulius Group, companie detinuta de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu.
Uzina Tractorul a fost inchisa in luna aprilie, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900.
Senatorul PLD Nicolae Vlad Popa a declarat ca va da in judecata AVAS si noii proprietari in momentul in care se va parafa contractul de cumparare a platformei Tractorul, solicitand instantei sa constate "nulitatea absoluta" a transferului.


Pasi catre preluare
Activele Tractorul au fost preluate de Centerra Capital Partners, in urma licitatiei organizate de AVAS prin Casa de Insolventa Transilvania Cluj-Napoca, pentru 91,6 mil. euro
Pentru preluarea activelor Tractorul au mai concurat sase oferte printre care si cele ale oamenilor de afaceri Ion Tiriac, Ion Radulea, Iulian Dascalu si Cezar Rapotan.
Platforma Tractorul ( 124 ha) cuprinde trei sectoare - modulul destinat fabricatiei de tractoare, evaluat la 43 mil. euro, fara TVA, modulul piese turnate si forjate, evaluat la 14 mil. euro, si active independente in valoare de 20 de mil. euro.
Uzina Tractorul a fost inchisa in luna aprilie a acestui an, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900 de persoane.