RATB cumpara autobuze Mercedes cu aer conditionat, de 105 milioane de euro

Autor: Alexandru Anghel 10.07.2007
EvoBus Romania, importatorul general al autobuzelor Mercedes Benz si Setra, a castigat licitatia RATB (Regia Autonoma de Transport Bucuresti) pentru achizitia a 500 de noi autobuze Mercedes-Benz Citaro, primele 50 de unitati urmand sa fie livrate in acesta toamna.
Valoarea totala a contractului de achizitie este de 105 milioane de euro, cu 9 milioane de euro mai mult decat pentru cele 500 de autobuze achizitionate anterior de Primaria Capitalei pentru regia de transport. Diferenta se explica prin dotarile cerute de oficialitati pentru contractul anterior, autobuzele respective nefiind dotate cu instalatii de aer conditionat pentru pasageri, chiar daca au fost concepute sa functioneze cu acest echipament. Pretul de achizitie al unui autobuz din noua generatie Citaro ajunge la 210.000 de euro fara TVA si este echipat cu un motor vertical BlueTec, care se incadreaza in normele de poluare Euro 4, instalatie de aer conditionat si pentru pasageri, nu doar pentru postul de conducere, sistem de monitorizare a numarului de pasageri si a parametrilor optimi a mediului din habitaclul de transport.
Spre comparatie, pretul unui autobuz din vechea generatie Citaro, cele care circula in prezent pe soselele capitalei, ajunge la 180.000 de euro fara TVA, dar sunt echipate cu un numar mai redus de sisteme auxiliare. Mercedes-Benz a livrat in total aproximativ 15.000 de unitati din noul model Citaro pentru transportul in comun din Madrid, Londra, Paris, Roma, Stockholm si Istanbul.
Potrivit reprezentantilor companiei 300 de autobuze urmeaza sa fie livrate anul viitor, iar restul de 150 de unitati din cele 500 vor fi aduse pana in iunie 2009.
"In urma incheierii contractului cu RATB, Bucurestiul a devenit capitala cu cele mai multe autobuze Citaro, ceea ce va antrena noi investitii din partea EvoBus in Romania (in reteaua de asistenta postvanzare - n. red)", a declarat Deniz Kuluhan, directorul de vanzari si marketing al EvoBus Romania.
Planurile de investitii ale companiei pentru Romania se ridica la circa 3 milioane de euro, alocati construirii in acest an a unui centru de service in Bucuresti.
Pentru licitatia organizata luna trecuta de RATB au cumparat caietul de sarcini 18 companii dar doar patru au depus oferte concrete, iar Neoman Bus a fost exclusa pentru ca nu a depus garantia de participare pana la termenul limita. Solaris Bus&Coach din Polonia a depus o oferta de 500 de autobuze Urbino pentru care a solicitat 108 milioane de euro, iar Iveco Franta a cerut la randul sau 112 milioane de euro.
Producatorul roman Roman Brasov a participat la licitatia pentru marirea flotei RATB dar a fost exclus datorita unei erori de procedura datorita faptului ca la acel moment produsul propriu nu era omologat de Registrul Auto Roman. In schimb compania a furnizat autobuze pentru regiile autonome de transport din Targoviste, Tulcea, Arad si Roman. In primele cinci luni ale anului uzina de la Brasov a comercializat 198 de camioane si 25 de autobuze.
Un alt producator prezent pe piata romaneasca, MAN, reprezentat de Automobile Bavaria, a participat la licitatie dar a fost descalificat datorita lipsei unor documente din dosarul de participare. Potrivit unei declaratii anterioare a directorului Automobile Bavaria, Michael Schmidt, MAN a livrat in acest an la Brasov 85 de autobuze si va mai livra 33 de unitati pentru reteaua de transport din Sibiu.