Un nou locas al artei

Autor: Adrian-Silvan Ionescu 06.07.2007
De curand, din initiativa si cu entuziasmul unui om de mare rafinament si invidiabila tenacitate, in pitoreasca statiunea balneara Singeorz-Bai s-a deschis un foarte frumos si interesant muzeu.

Organizatorul se numeste Maxim Dumitras, e sculptor si, de cand a inceput proiectul acesta, s-a format si a devenit muzeograf. Institutia nou-creata se numeste Muzeul de Arta Comparata Singeorz-Bai si in ea pot fi admirate productiile cele mai recente ale unei pleiade de ilustri plasticieni contemporani. Maxim Dumitras a voit sa ofere publicului o viziune integratoare asupra miscarii artistice nationale de la cumpana veacurilor XX si XXI, asa ca a strans tot ce a gasit mai reprezentativ in lumea artelor plastice si decorative pentru a-si ilustra cat mai bine si mai elocvent demersul. Pic tura, sculptura, grafica, sticla si ceramica, fotografii si instalatii converg spre un discurs inchegat si convingator al etapei actuale a creativitatii romanesti. Instalat intr-o cladire care, pe dinafara, nu se deosebeste prea mult de arhitectura locala - poate doar prin zugraveala intr-un albastru intens si prin nisa din mijlocul fatadei unde sunt asezate trei sculpturi monumentale - muzeul beneficiaza de un interior bine impartit si cu amenajari de ultima ora. Bun cunoscator al zonei, Dumitras si-a dat seama de potentialul ei artistic si a organizat, prin forte proprii, mai multe tabere de creatie ale caror roade le-a pastrat avand de multa vreme in minte ideea organizarii unui muzeu. Tot in acest sens a colectionat multe piese de etnografie si arta populara ce l-au inspirat in propria-i creatie, ori pe care le-a folosit in instalatii deosebit de evocatoare precum aliniamentul de furci de tors ori de ulcioare de lut sau spirala din talangi alaturi cu paretarul plin de linguri de lemn ori, si mai impresionant, Vesmantul (o forma ce aminteste de stupii de albine din nuiele lipite cu lut) si Omul a carui silueta este trasata de nenumarate blide de lemn asezate in incavatia unui gros blat de masa.
Un loc special ii este acordat in expunere celui mai mare sculptor roman al ultimului sfert de secol, George Apostu, magistrul necontestat al multora dintre cei prezenti: desene si lucrari tridimensionale contureaza personalitate acestui mare creator din lumea formelor. Ioan Deac Bistrita cu Arbore, Mihai Istudor cu un Cactus, Ilarion Voinea cu Fereastra din absida, Aurel Vlad cu Obiectele bizantine, Sava Stoianov cu Fantana, Gheorghe Muresan cu Adapost, Titi Ceara cu Ipostaze, Ion Iancut cu Nirvana, Radu Moraru cu un Clopot, Laurentiu Mogosanu cu Mana care binecuvanteaza, Adrian Popovici si a sa Incinta, sunt tot atatea exemple de artisti ce au valorificat expresivitatea lemnului in lucrarile lor. Picturi de Marin Gherasim, Horea Pastina, Marcel Lupse, Ion Dumitriu, Mihai Chiuaru, Adrian Chira, Stefan Pelmus, Florin Ciubotaru, Mihai Sarbulescu, stefan Calarasanu si altii aduc culoare si sensibilitate in toate salile de pe cele trei nivele ale muzeului. Ceramistii Mihai Tomsaneanu, Gherghina Costea, Ernest Budes, Ionel Cojocariu si Emil Cretu au plamadit obiecte de mare forta evocatoare in lumea artelor focului.
Un ecleraj discret, etichete neutre, neagresive, scrise pe plexiglas, o ambianta placuta, invaluitoare, face atractiva, odihnitoare si recompensanta vizita la Muzeul de Arta Comparata din Singeorz-Bai.