Jumatate din Minmetal, transferata ieri pe RASDAQ

Autor: Catalin Ciocan 05.07.2007
Un pachet de circa 50,1% din actiunile operatorului portuar Minmetal Constanta a fost transferat ieri prin intermediul a doua tranzactii speciale pe piata RASDAQ, in valoare de 11,96 milioane de lei (3,8 milioane de euro).
Vanzatorul a fost casa de comert Metanef Bucuresti, care a vandut aproximativ jumatate din pachetul total la un pret de 7,5 lei/actiune, iar cealalta parte la 7 lei/actiune. Tranzactiile s-au derulat la un pret cu peste 12% mai mic fata de pretul anterior la care se realizasera tranzactii cu titlurile Minmetal.
Cumparatorul pachetului vandut la un pret mai mic a fost societatea Omega Capital SRL, care a fost raportata pe RASDAQ ca persoana afiliata actionarului semnificativ.
Reprezentantii Metanef nu au fost disponibili ieri pentru comentarii.
Metanef isi redusese pe parcursul anului trecut participatia detinuta la Minmetal de la 74,15% pana la 51,74%. Cumparatorul principal a fost societatea italiana Energy Coal, care si-a consolidat detinerea la circa 22,4%, potrivit ultimelor raportari. Un alt actionar important al Minmetal este SIF Transilvania, care detine 21,4% din actiuni.
Metanef este unul dintre cei mai mari comercianti cu produse metalice din Romania, fiind controlat de omul de afaceri Stefan Marginean, acesta fiind si directorul general al Minmetal.
Minmetal a obtinut rezultate in scadere in ultimii doi ani, in primul trimestru din 2007, societatea trecand pe pierdere, in suma de aproape 0,9 milioane de lei (0,26 milioane de euro) fata de un profit net de 0,4 milioane de lei in perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 45% pana la 3,8 milioane de lei (1,1 milioane de euro).