Sfatul profesionistului: Evolutia functiei de CFO in CEE. Ce face un CFO sa plece: salariul sau provocarea?

Ziarul Financiar 02.07.2007
Minerva Cernea, Regional Manager al companiei de executive search Pedersen & Partners

Acest articol se concentreaza asupra schimbarilor functiei de CFO (Chief Financial Officer) in Europa Centrala si de Est, asupra motivatiilor acestora si asupra misiunii pe care ei inteleg ca o au in cadrul firmei.

Schimbarea standardelor de contabilitate, responsabilitatea crescuta a actionarilor si nevoia de transparenta au facut pozitia de CFO mai dificila. Cifrele de afaceri mai mari, structurile diverse de actionariat, M&A, IPO sunt doar cateva din componentele acestei functii.
In ultimii 15 ani, Europa Centrala si de Est (CEE) a produs in mare masura CFO locali, care lucrau cu expatriatii ce detineau aceste pozitii la inceputul anilor '90. Mai sunt totusi cazuri in care CFO din economii mai dezvoltate sunt rugati sa ocupe o pozitie similara in tarile din CEE. Ata ta timp cat know-how-ul local este important, aptitudinile de CFO sunt exportabile.
Acum, CEE este o regiune, unde se intampla multe lucruri interesante: privatizari, fuziuni & achizitii, start-ups, expansiuni ale pietelor internationale, cu alte cuvinte multe oportunitati pentru diverse experiente de munca pentru un CFO. Sansa de a lua parte activ la evolutia unei companii, cu o contributie directa, comparata cu pozitii in multinationale, unde deciziile se pierd de multe ori in aparatul birocratic, face pozitiile in CEE foarte atractive.
Cunoasterea pietelor locale si a culturii, impreuna cu o retea dezvoltata de contacte sunt, in multe cazuri, importante, de aceea in momentul in care companiile internationale isi deschid operatiuni locale in regiunea CEE, sunt interesate sa atraga personal calificat din tarile respective pentru a prelua functia de CFO.
Totusi, se poate observa o noua tendinta: apar firme locale care urmaresc sa devina nationale sau chiar internationale. Desi strategia, vanzarile si marketingul joaca roluri decisive, fara un CFO potrivit asemenea ambitii nu vor deveni realitate, de aceea firmele locale cauta persoane foarte calificate in domeniul financiar. Foarte interesanta este existenta unei tendinte crescatoare printre CFO de a accepta asemenea roluri, ca un scop catre o dezvoltare profesionala mai rapida decat intr-o firma de tip "multinational".
Candidatii la functia de CFO se muta in CEE cu scopul de a castiga experienta internationala, intr-un rol cu mai putine responsabilitati in economii mai dezvoltate sau in economii private mai "tinere" unde isi pot folosi experienta in cadrul unor proiecte mai complexe. Se pare ca provocarile profesionale reprezinta moto-ul zilei.
In timp ce recompensele financiare fac parte din structura motivationala ce convinge un CFO sa accepte sau sa refuze un post, din ce in ce mai multe dintre motivele care stau in spatele unei mutari sunt cultura organizatiei, mediul de lucru dar, in cea mai mare masura, provocarea profesionala. CFO sunt atrasi de oportunitatea de a putea sa faca diferenta, de a fi expusi unor responsabilitati complexe, de a construi si de a imbunatatii.
Daca acum cativa ani un candidat cu potential putea fi acceptat intr-un rol de CFO, azi acesta este un lucru foarte rar intalnit. Companiile sunt interesate de candidati cu experienta dovedita intr-un rol similar, iar cei cincisprezece ani de piata libera au permis deja aparitia unor asemenea executivi.
Mai mult, daca inainte era acceptabil ca un CFO sa aiba MBA, dar sa nu aiba experienta relevanta sau calificari in contabilitate, acum este un caz rar, datorita in principal cunoscutelor scandaluri contabile din ultimul timp.
Inca o tendinta referitoare la rolurile de CFO, privitor la aceste scandaluri, este dezvoltarea responsabilitatilor fata de practicile financiare. Cand accepta un post, un CFO evalueaza modurile in care compania gandeste finantele si numai in cazul in care se simte confortabil cu respectivele practici el accepta pozitia.
CFO-ul potrivit in CEE trebuie sa inteleaga mediul economic foarte dinamic, afacerea in intreaga ei complexitate, modul in care finantele pot ajuta dezvoltarea companiei, dar si riscurile asociate unei practici gresite a acestora.
El sau ea trebuie sa fie creativ/a si sa aiba un puternic simt legislativ, combinat cu standarde etice ridicate, trebuie sa cunoasca legislatia locala, dar si tendintele si practicile internationale, sa fie un partener egal CEO-ului si a celorlalti membri din Consiliul de Conducere si sa se dezvolte profesional impreuna cu firma. Acesta este in mod sigur un rol strategic in organizatie! Desi banii isi au propria importanta in cadrul motivarilor, provocarile profesionale castiga.