Sanatatea, administratia publica si pensionarii SRI - beneficiarii rectificarii bugetare

Autori: Dinca Thomas , Ciprian Mailat 26.06.2007
Ministerul Sanatatii, Ministerul Internelor si Reformei Administrative si SRI vor primi cele mai mari sume la prima rectificare a bugetului pe 2007, in timp ce ministerele Apararii, Transporturilor si Mediului va trebui sa renunte la o parte din fondurile alocate initial in bugetul pentru acest an.
Ministerul Sanatatii va primi suplimentar de la bugetul de stat 355 mil. lei (110 mil. euro) pentru reparatii la spitale si inceperea lucrarilor de constructie a Spitalului Municipal Bacau, iar Ministerul Internelor va incasa in plus 101 mil. lei (30 mil. euro) pentru acoperirea cheltuielilor unitatilor administratiei publice in urma cresterilor preturilor la combustibili, conform proiectului ordonantei de urgenta privind rectificarea.
Bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) va fi majorat cu 109,97 mil. lei (33 mil. euro) pentru plata pensiilor militare, reparatii la tehnica de aviatie si programe de operationalizare a institutiei.
Ministerul Economiei si Finantelor va beneficia de un plus de 570,7 mil. lei pentru varsaminte la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului (170,7 mil. lei) si la Fondul National de Preaderare (400 mil. lei).
Reduceri de fonduri alocate de la bugetul de stat vor fi efectuate pentru Ministerul Apararii (250 mil. lei), Ministerul Transporturilor (202,7 mil. lei), Ministerul Mediului (108,8 mil. lei), Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (75 mil. lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (un minus de 200 mil. lei la Fondul National de Dezvoltare si de 20 mil. lei la cheltuieli de personal reprezentand cresterile salariale aferente acestui an).
Prin proiectul de rectificare se va permite ordonatorilor principali de credite sa opereze redistribuiri de fonduri bugetare.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va putea aloca mai mult cu 25,07 mil. lei pentru cheltuieli de personal, cu 0,4 mil. lei pentru cercetare-dezvoltare, cu 5,8 mil. lei pentru reabilitarea termica a cladirilor si cu 1,1 mil. lei pentru lucrari de reducere a riscului seismic, reducand bugetul alocat initial achzitiei de bunuri si servicii (cu 4,46 mil. lei), achitarii unor dobanzi (cu 5,13 mil. lei) si elaborarii sau actualizarii planurilor urbanistice generale si a regulamentelor locale de urbanism (cu 1,5 mil. lei).
Prin rectificarea bugetului pe 2007, mai multe institutii publice vor putea majora numarul maxim de posturi aprobat de Guvern si angaja noi functionari. Inalta Curte de Casatie si Justitie isi va suplimenta schema de personal cu 34 de posturi, iar Secretariatul General al Guvernului va angaja inca 30 de persoane pentru Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.
Ministerul Afacerilor Externe va angaja inca 74 de persoane, in timp ce Autoritatea Electorala Permanenta isi va majora numarul maxim de personal cu 62 de posturi.
Cresterea pe sold a veniturilor bugetului de stat este de 1,2 mld. lei, din care un plus de un miliard de lei la impozitul pe profit, de 600 mil. lei ca venituri din dividende si de 446,7 mil. lei din fonduri UE, respectiv un minus de 800 mil. lei din taxa pe valoarea adaugata.
Cheltuielile bugetului de stat pe 2007 sunt majorate, pe sold, cu 461,1 mil. lei.
Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata si incluse in bugetele locale pentru finantarea programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural vor creste cu 200 mil. lei, iar fondurile defalcate din TVA pentru drumuri judetene si comunale vor fi majorate cu 600 mil. lei.
Deficitul bugetar va fi diminuat cu 780,6 milioane de lei, reprezentand 0,2% din PIB, pentru crearea "marjei necesare" includerii impactului titlurilor de despagubire care vor fi emise in acest an pentru Fondul Proprietatea si pentru evitarea riscului declansarii de catre Comisia Europeana a procedurii de deficit excesiv, pentru neincadrarea tintei deficitului bugetului general consolidat in valoarea de referinta de pana la 3% din Produsul Intern Brut, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, se arata in proiectul de act normativ.