40% din actiunile Arcom sunt la vanzare

Autor: Catalin Lupoaie 20.06.2007
Arcom Bucuresti, una dintre cele mai mari companii romanesti de constructii, a scos la vanzare circa 40% din actiunile companiei, detinute in principal de salariati si fosti angajati.
Arcom se afla in negocieri cu firma spaniola de constructii FCC Construccion si cu fonduri de investitii din Olanda si Marea Britanie pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni, potrivit unor surse de pe piata.
Actionarii Arcom inca nu au facut o evaluare a companiei, insa aceasta ar putea ajunge la circa 40-50 de milioane de euro, potrivit unor estimari din industrie.
"Exista actionari care detin circa 30-40% din total si care si-au manifestat intentia de a vinde participatiile pe care le au in Arcom. Strategia noastra pentru anul acesta este sa ne concentram doar pe contractele mari, de peste 4-5 milioane de euro, pentru a creste profitabilitatea firmei", a declarat pentru ZF Florian Florescu, directorul economic al Arcom.
Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.300 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8,6%, Conimpuls Bacau cu 1,6% (firma la care este actionar fostul secretar de stat in MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi.
Arcom era inainte de revolutia din 1989 compania romaneasca de constructii cu cele mai multe contracte externe, dar ulterior s-a confruntat cu o scadere puternica a comenzilor din strainatate. Compania s-a reorientat catre piata locala unde a construit primele blocuri private, pe Calea Plevnei din Capitala.
Arcom a format in ultimii ani mai multe joint-venture cu francezii de la Lafarge, cu Gealan, cu germanii de la Wittmann sau cu Omnico.
Compania estimeaza pentru acest an o crestere de 5-10% a afacerilor, pana la 47 mil. euro. Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom.
Cresterea pietei constructiilor s-a resimtit si pe bursa, unde companii precum Comnord, Cominco sau Impact au crescut puternic in prima jumatate a anului. Valoarea de pe Bursa a dezvoltatorului Impact Developer&Contractor (simbol bursier - IMP) s-a dublat de la inceputul acestui an, ajungand la 370 mil. euro. In acelasi timp, companiile de constructii listate pe bursa RASDAQ au avut evolutii si mai spectaculoase. Comnord Bucuresti (COSC) si-a majorat valoarea de piata de peste 4,4 ori de la inceputul anului, pana la un nivel de 115 mil. euro, in timp ce Cominco Bucuresti (COBS) a cescut de sapte ori, la 24,3 mil. euro.