SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

Ziarul Financiar 15.06.2007
Teatru fizic
Centrul National al Dansului din Bucuresti a prezentat saptamana trecuta premiera spectacolului Self Departure/Self Descend de Natasa Trifan (New York), care semneaza conceptul si coregrafia montarii unde e si protagonista, alaturi de Sandra Mavhima. Natasa Trifan s-a nascut in Romania si a absolvit UNATC Bucuresti cu un masterat in coregrafie si dans modern. In 1999 a plecat in SUA, unde a absolvit Universitatea SUNY Brockport cu o lucrare de master in Dans si Somatica. In 2001 a studiat, in cadrul programului East-West Movement Therapy, tehnica Alexander si metoda Feldenkrais, pe care mai tarziu le va integra in estetica si in conceptia sa artistica. In 2002 a studiat intensiv teatrul fizic, cu regizorul Rene Migliaccio. Cau tarile sale actuale includ dezvoltarea unui nou limbaj care sa implice publicul contemporan sub raport atat emotional cat si mental.

Orga in festival
Biserica Romano-Catolica Millennium din Timisoara este, intre 10 iunie si 30 octombrie, gazda Festivalului International de Orga Timisoara-Millennium. Festivalul este impartit in patru sectiuni - recital de orga, orga si voce, orga si un instrument muzical, orga si orchestra - si cuprinde 20 de concerte. Biserica Millennium poseda unul dintre cele mai valoroase si mai impozante instrumente, opera a renumitului constructor de orgi din Banat Carl Leopold Wegenstein. Orga, construita in anul 1901, a fost restaurata in intregime, in 2005, de catre constructorul de orgi Zoltan Pap din Odorheiu Secuiesc. La Festivalul International de Orga vor participa muzicieni cunoscuti din tara, dar si din strainatate, precum si tineri artisti apreciati pentru talentul lor muzical. Astazi (16 iunie) este programat cel de al treilea concert.

Carti citite tare
Humanitas Multimedia a lansat, saptamana trecuta, la Teatrul Act, cel mai recent audiobook din colectia "Audiofiction": Remember de Mateiu Caragiale, opera scrisa in 1921, in lectura lui Marcel Iures. Humanitas Multimedia - unul dintre cei doi editori de audiobook-uri din Romania - a publicat pana acum in jur de 70 de titluri, fie in lectura autorilor (Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici etc.), fie in lectura unor mari actori (de exemplu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Victor Rebengiuc si, mai nou, Marcel Iures). Cel mai mare tiraj l-a avut cartea vorbita De ce iubim femeile de Mircea Cartarescu. Ca segment al industriei editoriale, audiobook-ul este mult mai putin dezvoltat in Romania decat in Statele Unite, de pilda, unde exista 80 de edituri care "fabrica" asemenea produse.

Folclor in Cismigiu
In perioada 22-24 iunie se va desfasura la Bucuresti, in parcul Cismigiu, prima editie a Festivalului National de Folclor. Evenimentul este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare si Directia Cultura. Muzica si mancare traditionala, targ de mestesugari si teatru - toate, reunite sub genericul "Muzici si traditii in Cismigiu" -, vor anima Capitala la sfarsit de iunie. Festivalul se va deschide cu o ampla parada a costumelor populare din intreaga tara. Alaiul va porni din Piata Amzei si va urma traseul Bulevardul Magheru-Piata Universitatii-Bulevardul Elisabeta-Parcul Cismigiu, incercand astfel sa le ofere atat bucurestenilor cat si turistilor estivali o sarbatoare a satului romanesc, o reintoarcere la traditiile si obiceiurile culturale comune romanilor de ieri si de azi.

Gypsy en vogue
Formatia Shukar Collective va participa maine, 16 iunie, la Pulse Festival, in vreme ce Fanfara Salvale din satul Zece Prajini va fi prezenta pe 21 iunie la Exhibition Road Music Day, ambele evenimente desfasurandu-se in Marea Britanie. Shukar Collective va prezenta publicului britanic muzica traditionala a ursarilor. Trupa, al carei prim album, Urban Gypsy, a fost foarte apreciat de publicul si presa din intreaga lume, isi va lansa al doilea album, Rromatek, in vara acestui an. Aflat la a treia editie, Pulse Festival de la Londra celebreaza influenta culturala si prezenta comunitatilor din Europa Centrala si de Est in Marea Britanie. Exhibition Road Music Day, in cadrul caruia va concerta si Fanfara Savale, este un festival unic de muzica live, unde vor avea loc peste 70 de spectacole sustinute de muzicieni profesionisti si amatori.

Razboiul afro-americanilor
Regizorul american Spike Lee va aduce un omagiu militarilor de culoare care au luptat in cel de-al doilea razboi mondial printr-un film pe care il va turna in Italia, bazat pe romanul lui James McBride Miracle at St. Anna. Steaguri pline de glorie si Scrisori din Iwo Jima, filmele gemene ale regizorului american Clint Eastwood, lansate in 2006, prezinta sangeroasa batalie de la Iwo Jima (1945) povestita paralel din perspectiva luptatorilor americani si a celor japonezi. Romanul lui McBride se bazeaza pe povestea adevarata a unui grup de soldati dintr-o divizie formata numai din afro-americani care au luptat impotriva nazistilor in Toscana, avand in centrul conflictului prietenia nascuta intre unul dintre acesti soldati si un orfan italian in varsta de sase ani.