Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare

Autor: Irina Darlea 14.06.2007
Instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a condamnat ieri pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in procesul in care este acuzat de acte de terorism in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak.
Hayssam a primit doua pedepse, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism si 15 pentru Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, urmand sa execute pedeapsa cea mai mare. Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 30.000 de dolari si daune morale de doua mil. euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti la Bagdad.
Instanta a mai dispus masura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam si ale sotiei sale, precum si cheltuieli judiciare catre stat de 70.000 de lei. Totodata, instanta i-a interzis anumite drepturi civile si cetatenesti pentru o perioada de zece ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea. Dec izia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Omar Hayssam, care a parasit tara si este dat in urmarire internationala, a declarat ieri, la Realitatea TV, ca decizia justitiei romane era previzibila si ca persoanele care se fac vinovate de rapire se plimba libere prin Romania, iar serviciile secrete ii cunosc pe cei vinovati.
Sorin Miscoci, unul dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, considera corecta decizia Curtii de Apel Bucuresti. "A fost un dosar greu, asta e clar, si din acest motiv a durat atat. Nu ma asteptam sa se termine azi (miercuri - n.r.), credeam ca o sa fie o noua amanare", a mai spus el. Miscoci a adaugat ca Hayssam "va face recurs cu siguranta".
La randul sau, Ovidiu Ohanesian crede ca adevarul despre rapirea sa si a altor doi jurnalisti romani in Irak este "in continuare musamalizat", iar decizia Curtii de Apel Bucuresti privind condamnarea lui Hayssam reprezinta doar "justitie partiala". "Este o sentinta pe care o asteptam. A fost scos un tap ispasitor, de ochii lumi. Organizatorii rapirii raman ascunsi", a declarat Ohanesian. "Romania isi merita din plin reactivarea clauzei de salvgardare pe justitie", a adaugat el.