Macon Deva a preluat Simcor si Simbeton

Autor: Andrei Chirileasa 21.07.2008
Producatorul si distribuitorul de materiale de constructii Macon Deva a cumparat vineri de pe Bursa pachetele de 53,34% din actiunile Simcor Oradea (SIOR) si 40% din titlurile Simbeton (SIOB) de la omul de afaceri Stache Lutz.
Valoarea celor doua tranzactii s-a ridicat la 48 mil. lei (13,4 mil. euro).
Tranzactiile au fost incheiate pe data de 28 martie, facand parte dintr-o tranzactie mai ampla prin care fondul de investitii Enterprise Investors a preluat, prin intermediul Macon Deva, sapte companii apartinand grupului Simcor, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 53 mil. euro. Operatiunea a fost aprobata saptamana trecuta de Consiliul Concurentei.
Stache Lutz, principalul actionar al grupului Simcor, va primi de la Macon Deva 44,8 mil. lei (12,5 mil. euro) pentru 53,34% din capitalul Simcor Oradea. Tranzactia a fost realizata printr-o operatiune speciala la un pret de 17,2 lei/actiune, cotatie cu 22,86% peste nivelul din piata. Pentru 40% din capitalul Simbeton, Macon va achita 3,1 milioane lei (894.000 de euro), la un pret mediu de 1,63 lei, cu 23,5% peste cotatie medie a sedintei precedente. Principalul vanzator este tot Stache Lutz, a carui detinere la Simbeton se ridica, anterior tranzactiei, la 32,55%.
Macon este obligata prin lege sa faca o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni in cele doua companii. In urma achizitiei Simcor, Macon devine cel mai mare producator de BCA din Romania.