Monedele din estul Europei se intaresc

Autor: Diana Zagrean 21.07.2008
Saptamana trecuta lira turceasca a inregistrat cea mai rapida apreciere in fata dolarului din ultimele luni, dupa ce banca centrala a majorat rata dobanzii de referinta pentru a treia oara consecutiv in ultimul trimestru, scrie Bloomberg.
De asemenea, coroana ceha a atins un nivel record in fata euro, crescand pentru a opta saptamana consecutiv. Moneda turceasca a atins cel mai inalt nivel din ultimele patru luni si jumatate, dupa ce dobanda de referinta a fost majorata cu 50 de puncte de baza, pana la 16,75% pe 17 iulie.
Moneda turceasca s-a apreciat de la 1,2234 lire la dolar pe 11 iulie, pana la 1,1915 lire la dolar pe 20 iulie la Istanbul.
Coroana ceha, care a avut cea mai buna evolutie la nivel mondial in ultimele 12 luni, s-a apreciat pana la nivelul record de 23,002 coroane la euro, crescand pentru a opta saptamana consecutiv in fata monedei europene.
Zlotul polonez s-a apreciat pentru a sasea saptamana la rand dupa ce Dariusz Filar, membru al Consiliului pentru Politici Monetare, a cerut o interventie "imediata" pentru stoparea inflatiei. Forintul maghiar a castigat 0,5% in fata euro dupa o crestere saptamanala de 1,3%, in timp ce leul romanesc a castigat 1,3% in fata monedei europene, incheind saptamana la cursul de 3,5530 lei la euro.