BRD a platit 8 mil. euro pentru 20% din Mobiasbanca

Autor: Razvan Voican 21.07.2008
BRD a investit aproape 8 milioane de euro pentru a deveni actionar al Mobiasbanca, a cincea institutie de credit din Republica Moldova, revenindu-i o cota de 20% din actiuni in urma participarii la o majorare de capital de circa 11,5 milioane de euro. Alaturi de BRD, in actionariatul bancii a intrat si BERD, cu o participatie de 8,84%.
Mobiasbanca este membra a grupului Societe Generale incepand din ianuarie 2007, cand francezii au cumparat 70,57% din actiunile bancii moldovenesti pentru 18,4 mil. euro. In urma majorarii de capital la care au participat BRD si BERD, participatia SocGen la capitalul social a scazut la 67,85%, o cota de 3,31% revenind unor actionari minoritari. Mobiasbanca este listata la Bursa de Valori a Moldovei.
BRD a devenit astfel a doua banca din Romania care detine o participatie semnificativa la o institutie de credit din Republica Moldova, dupa BCR, care controleaza propria filiala - BCR Chisinau. Pia ta bancara vecina tinde sa atraga atentia mai multor jucatori, in conditiile in care si Banca Transilvania se pregateste sa-si deschida o subsidiara la inceputul anului viitor. Coordonatorul proiectului este Ionut Patrahau, fostul director general adjunct responsabil cu IMM-urile. In acelasi timp, Banca Transilvania a tatonat posibilitatile de extindere pe piata din Ucraina, respectiv in zonele din apropierea granitei cu Romania.
BCR este prezenta in Republica Moldova din 1998. Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sustine ca nu intentioneaza sa vanda banca, insa nici nu a anuntat vreun plan de crestere a afacerilor, considerand ca este vorba de o piata mica.
Mobiasbanca este a cincea banca din Moldova, detinand o cota de 8,4% din piata. Infiintata in 1990, banca are peste 690 de angajati, peste 157.000 de clienti persoane fizice si peste 10.600 de clienti persoane juridice.
Inca de anul trecut, de cand Societe Generale a intrat in Republica Moldova, BRD a fost implicata cu oameni si know-how in modernizarea Mobiasbanca.