Cum a creat si a vandut un fost jurnalist de business o afacere de 64 mil. euro

Autor: Sorin Pâslaru 21.07.2008
Doru Lionachescu si cei trei asociati ai sai, toti fosti bancheri, vor incasa 32 de milioane de euro de la Piraeus Bank pentru 51% din Capital Partners, firma fondata acum 4 ani.

Fostul bancher si jurnalist de business Doru Lionachescu si asociatii sai au vandut 51% din Capital Partners, cea mai mare casa de investitii locala, pentru 32 de milioane de euro, catre banca elena Piraeus Bank. Tranzactia include si o optiune de cumparare ulterioara pentru restul actiunilor in urmatorii cinci ani, in functie de rezultatele financiare.
Aceasta este una dintre cele mai rapide cresteri in valoare a unei companii din Romania, de la zero la 64 de milioane de euro in mai putin de patru ani. Doru Lionachescu, 43 de ani, a fost unul dintre pionierii jurnalismului de business romanesc si apoi ai investment banking-ului local. Absolvent de Electronica, el a lucrat la Tineretul Liber, Capital, apoi din 1995 la ING Bank, Citibank, Bancpost, iar de la 1 ianuarie 2006 a devenit partener principal al Capital Partners. Capital Partners a fost consultant pentru unele dintre cele mai mari tranzactii de pe piata locala din ultima perioada - achizitia BT Asigurari de catre francezii de la Groupama (110 milioane de euro), a brokerului de real estate Eurisko de catre americanii de la CB Richard Ellis (22 mil. euro) sau a site-ului e-jobs catre fondul american de investitii Tiger (4,2 mil. euro).
Piraeus, a patra banca din Grecia si un jucator ambitios in ultimii ani pe piata locala, are ca strategie dezvoltarea unei divizii puternice de investitii in Romania care sa aiba operatiuni in toata Europa de Sud-Est. Banca face parte dintr-un grup cu active de 49 mld. euro in Grecia la sfarsitul lunii martie 2008. In Romania a facut injectii de capital de 220 de milioane de euro anul trecut, iar in martie 2008 Piraeus Bank avea active de circa 3 miliarde de euro.
"Incheierea tranzactiei in conjunctura actuala (de scadere a burselor internationale si de tensiune pe pietele financiare - n.red.) arata angajamentul Piraeus pentru piata romaneasca, faptul ca este un jucator pe termen lung", a spus Lionachescu.
Capital Partners are activitati pe trei directii de business - consultanta pentru achizitii in real estate, finantari corporative si consultanta in fuziuni si achizitii. In 2007 a avut un volum de business de circa 750 de milioane de euro, fata de 350 milioane de euro in 2006, iar pentru anul acesta estimeaza 1 miliard de euro.
Compania a avut in 2007 afaceri de 5 milioane de euro si un profit net de 4 milioane de euro, fata de afaceri de 3 milioane de euro si un profit net de 42.000 euro in 2006 si 1 milion de euro afaceri/profit net de 800.000 euro in 2005.
Piraeus a cumparat 51% din firma cipriota Finnagan Holdings Limited, care detine 100% din Capital Partners. Finnagan este controlata de Doru Lionachescu (35% din actiuni), Andrei Diaconescu (30%), Victor Capitanu (28%) si Vlad Busila (7%). Primii trei au lucrat la Bancpost inainte de a infiinta firma, in 2004. Cei patru si-au redus proportional participatiile in cadrul companiei.
Tranzactia include si o serie de investitii imobiliare facute anterior de cei patru asociati, consolidate la inceputul acestui an in Finnagan Holdings. Cei patru s-au angajat, ca parte a tranzactiei, sa ramana in firma cinci ani si sa o dezvolte in Europa de Sud-Est, adica in tarile vecine Romaniei plus Turcia.
"Noi eram deja aproape de a deveni operationali in Moldova, Bulgaria si Serbia, iar de acum acesta va fi unul din obiectivele strategice ale companiei", a spus Lionachescu.
Tranzactia a fost consiliata de partea Capital Partners de divizia de fuziuni si achizitii a Deloitte impreuna cu casele de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu Allen Overy si Pacuraru Iliescu, iar de partea Piraeus de catre Ernst &Young si una din cele mai mari case de avocatura din Grecia, Potamidis. Asociatii Capital Partners s-au mai angajat sa dezvolte si activitatea de consultanta pentru listari de companii pe bursa.
Competitorii Capital Partners sunt diviziile locale de consultanta in fuziuni si achizitii ale firmelor de consultanta BIG 4 (PwC, Deloitte, E&Y, KPMG), diviziile de investment banking ale unor banci ca Raiffeisen, ING sau UniCredit, precum si alte firme de advisory in fuziuni si achizitii create de fosti bancheri sau consultanti cum sunt BAC Investment (fondata de Matei Paun) sau Altria Capital (Marian Tescaru).
Dar cum s-au hotarat sa vanda fondatorii Capital Partners? "Inca de la sfarsitul anului trecut ne-am dat seama ca volumul la care ajunsese businessul ne cerea sa luam optiuni strategice. Am realizat ca trebuie sa ne dezvoltam regional daca vrem sa crestem, ca trebuie sa intram pe piata de capital si ca avem nevoie de capacitate de finantare", spune Lionachescu.
In competitie cu marile banci de investitii internationale care au inceput sa vada potential si pe piata romaneasca, Capital Partners avea in vechea formula dezavantajul de a nu putea oferi si finantare la pachet cu consultanta intr-o tranzactie.
Investment banking-ul este "inima" pietei financiare, locul unde se fac si desfac tranzactii de zeci de miliarde de euro in centrele financiare mari - Londra sau New York. Pentru orice bancher, a lucra in investment banking este un miraj, salariile si bonusurile fiind de milioane sau chiar zeci de milioane de euro anual pentru pozitiile de top. Si competitia este insa pe masura. "You are as good as your next deal" (Esti pe atat de bun cat urmatoarea tranzactie - engl.), spune Doru Lionachescu ca este regula dupa care sunt judecati managerii din investment banking.
Printre cele mai mari banci de investitii din lume sunt Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley sau Credit Suisse. Acesti jucatori globali nu au avut un focus pe piata romaneasca pana acum, cu toate ca tranzactiile de anvergura s-au inmultit, ceea ce a permis bancherilor independenti precum Doru Lionachescu si asociatii sai sa-si creeze un nume pe piata.
Doru Lionachescu este unul dintre oamenii pentru care Revolutia a fost sansa vietii. Absolvent de Electronica, in 1989 era inginer de un an la Electroarges, Curtea de Arges. "Probabil ca acum as fi fost director intr-o fabrica sau intr-un minister", raspunde el la provocarea unui "daca nu era Revolutia".
Pasiunea veche pentru jurnalism (in studentie colaborase la revista Viata Studenteasca si Revista Politehnicii, unul dintre colegi fiind Sorin Ducaru, actualul ambasador al Romaniei in SUA) l-a facut sa intre in martie 1990 in presa.
"Am facut parte din prima generatie de jurnalisti de dupa Revolutie. Pe vremea aceea Tineretul Liber (ziarul in care se transformase Scanteia Tineterului -n.red.) vindea 1 milion de exemplare pe zi", isi aminteste el. La Tineretul Liber a devenit seful sectiei economic. Formatia inginereasca l-a facut sa doreasca sa inteleaga mai bine ce scria.
"Intotdeauna mi-a placut sa judec lucrurile in profunzime, nu mi-a placut superficialitatea", spune Lionachescu, fost olimpic la matematica si fizica si sef de promotie in facultate. Cum in studentie a fost si ghid in timpul verii pentru a-si imbunatati cunostintele de engleza si franceza, a reusit sa primeasca o bursa Reuters in writing business news, in toamna anului 1990. "Am fost primul bursier Reuters din Romania", isi aminteste el. Bursa de sase saptamani i-a dat posibilitatea sa vada ce inseamna capitalismul la el acasa, in City-ul londonez. "Mi-a dat alta perspectiva."
In octombrie 1992 construieste prima revista de afaceri din Romania, Capital, editata de trustul elvetian Ringier. Aici lucreaza pana in 1995. Intre timp, tot din dorinta de a stapani mai bine domeniul despre care scria, se inscrie la primul de MBA din Romania, creat de Academia de Studii Economice impreuna cu University of Washington.
"Am facut parte din prima generatie de absolventi de MBA din Romania, impreuna cu Nicolae Voiculescu (fost director la Novartis), Veronica Savanciuc (Lowe) sau Ioana Iordache (Leo Burnett). Abia atunci am inceput sa-mi dau seama ce inseamna valoarea in capitalism, de ce exista aceste discrepante enorme intre angajati si intreprinzatori si ca primul pas pe care trebuia sa-l fac era sa intru in teren, sa devin din arbitru jucator".
In 1995 intra in echipa nou formata a olandezului Anthony Van Der Heidjen la ING, unul din expatii care au marcat dezvoltarea businessului bancar dupa 1990 in Romania, pe pozitia de relationship business manager. "Aveam un salariu de 500 $ (salariul mediu net in Romania era atunci de 100 $ - n.red), mai mic decat cel de la Capital, unde eram redactor-sef adjunct, dar m-am dus pentru ca eram dornic sa invat. Iar la ING, fiind in prima echipa a bancii, am invatat banking temeinic de la inceput", isi aminteste el.
Doi ani mai tarziu incepe o cariera in Citibank, unde ajunge pana la pozitia de vice-presedinte responsabil cu companiile locale. "Aici am prins gustul investment-banking-ului, fiind implicat in tranzactiile pe care le facea Salomon Smith Barney (divizia de investment banking a Citibank - n.red.) pe piata romaneasca. Am fost implicat in finantari complexe de sute de milioane de dolari, cum a fost de exemplu cea in care statul roman a garantat importurile de gaz cu exporturile Alro".
"Am vazut atunci ce calibru aveau acesti bancheri de investitii, ce fac, cum sunt vazuti in comunitatea financiara. Sunt oameni cu mare experienta, cu capacitate de a integra informatii, expusi la tranzactii, la cicluri economice, la schimbari de directie ale sectoarelor in economie". Si totusi, de sunt platiti acesti bancheri cu milioane de euro? Castiga economia mai mult de pe urma lor decat de pe urma unui cercetator, spre exemplu?
"O fuziune bine facuta creeaza valoare enorma, o noua structura de business, aduce castiguri de eficienta, cresteri de cifre de afaceri, de profituri. Poti sa ai idei, sa ai cuceriri tehnologice, dar fara finantare nimic nu devine operational. Cel mai mare bancher al lumii,
JP Morgan, a facut posibila dezvoltarea cailor ferate americane prin aranjamente financiare. Banul invarte capitalismul", explica Lionachescu.
Fascinatia din acei ani fata de investment banking l-a facut ca, dupa doi ani in care a participat la restructurarea uneia din cele mai mari banci romanesti, Bancpost, de pe pozitia de Deputy CEO, sa devina partener principal Capital Partners.
"Mi-am dat seama ca activitatea de advisory pentru fuziuni si achizitii si finantari nu era acoperita corespunzator. Pot sa spun ca timingul a fost foarte bun, am intrat la timp. Pietele financiare au o regularitate a dezvoltarii, a sofisticarii, iar la acea data creditul ipotecar abia se nastea. Nu poti sa ai investment banking inainte de credit ipotecar. Daca am mai fi asteptat trei ani, era cu totul alta piata, interesanta pentru jucatorii mari", spune Lionachescu.
El afirma ca valoarea unui advisor de fuziuni si achizitii sau finantari sta atat in capacitatea de a integra informatii si de a conceptualiza, cat si in capitalul relational, ca intr-un timp scurt sa ajungi "la buzunarele de expertiza ale specialistilor" sau la executivii care iau decizii privind finantarile.
"Clientul te plateste pentru ca reusesti sa ii aduci un raspuns la intrebari pe care el si le pune. El se ocupa zi de zi de afacere. Simte, dar nu realizeaza care sunt tendintele, incotro se indreapta piata. Ii trebuie confirmari, are nevoie de un partener de discutii strategice. Acesta este rolul consultantilor in M&A", explica Lionachescu.
Pentru a avea acces la contacte si expertiza internationala, Capital Partners a devenit in 2007 membra a aliantei M&A International, o retea de 41 de firme de consultanta in fuziuni si achizitii din 40 de tari.
Conexiunile locale au fost de altfel cheia primului deal al Capital Partners, vanzarea MindBank (Banca pentru Mica Industrie si Initiativa) catre grecii de la ATE Bank, in 2006, pentru 30 de milioane de euro. "Reprezentantii a doua mari banci de investitii internationale veneau de la Londra si tot faceau prezentari managementului bancii. Insa decizia era de fapt a proprietarilor, care nu se intelegeau cu managerii. Noi am avut ocazia sa prezentam oferta direct proprietarilor si am castigat", spune Lionachescu.
Capital Partners a mai fost consultant pentru vanzarea sediului Bancpost pentru 24 de milioane de euro in 2006 catre fondul britanic European Convergence Property (ECPC) si preluarea apoi in 2007 a portofoliului de trei cladiri de birouri a ECPC de catre DEGI, fosta divizie de investitii imobiliare a Allianz, preluata de o banca scotiana.

Cele mai mari tranzactii in care au fost implicati

Vanzarea BT Asigurari (2007)
Banca Transilvania a asistat la vanzarea BT Asigurari catre francezii de la Groupama. A fost unul din cele mai mari dealuri din asigurari, marcand cel mai mare pret, de 1,14 euro la 1 euro cifra de afaceri, pana la acea data. BT Asigurari a fost evaluata la 110 milioane de euro.
Vanzarea Eurisko (2008)
Capital Partners a fost consultantul proprietarilor companiei de consultanta in real estate Eurisko pentru vanzarea catre gigantul american CB Richard Ellis, pentru 35 mil. $ (22 mil. euro), finalizata la inceputul acestui an, in contextul caderii pietei imobiliare americane si al crizei financiare globale.
Preluarea e-jobs (2007)
Achizitia site-ului e-jobs de catre americanii de la fondul de investitii Tiger a marcat prima tranzactie de anvergura in internet. Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar, consiliati de Capital Partners, au vandut 30% din actiuni pentru 4,2 milioane de euro, evaluand compania la un multiplu de 32 de ori EBITDA.
Cele trei achizitii ale DEGI (2007)
Millennium Business Center a fost vanduta in 2007 impreuna cu alte doua cladiri de birouri, PGV Tower si Construdava de catre fondul ECPC catre DEGI (fosta divizie imobiliara a Allianz) pentru 110 milioane de euro. Capital Partners a asistat vanzatorii.


Cei trei asociati ai lui Doru Lionachescu in Capital Partners

Andrei Diaconescu (detinea 30% din firma)
32 de ani
8 ani experienta in sistemul bancar
A lucrat 6 ani la Alpha Bank si 2 ani la Banc-post
A terminat Universitatea de drept din Macedonia si are un MBA la Asebuss Bucuresti

Victor Capitanu (detinea 28% din firma)
28 de ani
5 ani experienta in sistemul bancar
A lucrat 3 ani la Alpha Bank si 2 ani la Banc-post
A terminat ASE Bucuresti

Vlad Busila (detinea 7% din firma)
27 de ani
3 ani experienta in sistemul bancar
A lucrat 3 ani la Alpha Bank
A terminat ASE Bucuresti

Piraeus, tinta pe Romania

Grupul Piraeus a intrat pe piata locala la inceputul anilor 2000, prin achizitia Bancii Pater. Abia in 2005 filiala locala, denumita Piraeus Bank Romania, a adoptat o strategie mai agresiva de crestere, dupa ce echipa de conducere a suferit numeroase modificari intr-o perioada scurta.

In ultimii doi ani afacerile Piraeus in Romania au crescut rapid, banca extinzandu-si operatiunile atat pe retail, cat si pe zona de corporate, fiind unul dintre cei mai activi jucatori pe piata de real estate. Pe langa banca, grupul mai opereaza pe piata locala o societate de leasing, una de brokeraj la Bursa si un broker de asigurari.
Banca se afla pe locul 13 la sfarsitul anului trecut pe piata romaneasca in functie de active.

Potrivit ultimelor date publicate, activele Piraeus au depasit in martie pragul de 3 miliarde de euro, marcand astfel o crestere cu 190% fata de martie 2007. Acest total include insa si finantarile acordate in Romania dar inregistrate in bilantul bancii-mama, la Atena. Pe primul trimestru, banca a inregistrat un profit de 12,5 milioane de euro, de sapte ori mai mare decat cel raportat in aceeasi perioada a anului trecut. In piata, concurenta priveste cresterea rapida a bancii elene cu rezerve, spunand ca apetitul pentru risc al Piraeus este destul de ridicat. De altfel, si in Grecia Piraeus este unul dintre jucatorii agresivi din top cinci.
Dezvoltarea filialei locale a fost sustinuta prin injectii masive de capital, care au cumulat anul trecut peste 220 de milioane de euro.

Stavros Lekkakos, care in ultimii doi ani a cumulat functiile de presedinte si CEO al Piraeus Bank Group Romania, a fost numit membru executiv in boardul grupului la Atena in primavara, pastrand pe plan local doar conducerea Consiliului de Administratie. Pe postul de CEO al Piraeus Romania a fost promovat Catalin Parvu, care coordonase in trecut zonele de operatiuni si retail, de pe postul de director general.
(Liviu Chiru)