PPF cumpara cu 6,5 mil. euro un nou furnizor de gaze naturale

Autor: Roxana Petrescu 17.07.2008
Fondul de investitii ceh PPF Investments isi continua campania de achizitii pe piata locala a distributiei si furnizarii de gaze naturale printr-o noua tranzactie, dupa ce anul trecut cehii au batut palma pentru preluarea a 100% din actiunile companiei Gaz Sud intr-o tranzactie de 50 de milioane de euro. De data aceasta, valoarea tranzactiei este substantial mai mica, respectiv 6,5 milioane de euro, compania preluata fiind Grup Dezvoltare Retele.
"Pot sa va confirm ca am semnat acordul de achizitie a 100% din actiuni in luna iunie. Oricum, tranzactia este deocamdata supusa aprobarii autoritatilor de reglementare a pietei. Pretul pe care urmeaza sa-l platim este de 6,5 milioane de euro, dar acesta va avea o ajustare in functie de performantele companiei din primul semestru al acestui an. Gru p Dezvoltare Retele este o achizitie care se potriveste bine cu reteaua de distributie a Gaz Sud", au precizat reprezentantii PPF Investments.
Reprezentantii GDR nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Compania era detinuta, potrivit datelor Registrului Comertului, de doua persoane fizice romane, Ion Stanciu (15%) si Gheorghe Stan (85%).
Dupa preluarea integrala de anul trecut a companiei Gaz Sud, activa cu precadere in localitatile din jurul Bucurestiului, cehii au declarat ca scopul lor este acela de a-si forma o baza solida pe piata de profil in jurul Gaz Sud prin intermediul mai multor achizitii. De altfel, la nivelul pietei exista o tendinta de consolidare prin unirea companiilor mai mici cu activitati de distributie a gazelor naturale sau prin tranzactii din partea companiilor foarte mari care vor sa-si extinda aria de activitate. O alta tranzactie care ar putea sa aiba loc anul acesta este vanzarea companiei de distributie a Petrom catre una din companiile interesate, respectiv Distrigaz Sud si Megaconstruct.
Potrivit site-ului companiei, Grup Dezvoltare Retele a fost infiintata in 2001.
In prezent, compania are retele de distributie a gazelor naturale in Rosiorii de Vede din judetul Teleorman unde a investit peste 5 milioane de lei (1,4 milioane de euro), in comuna Orlesti din judetul Valcea unde fondurile alocate au fost in valoare de 0,8 milioane de lei (0,2 milioane de euro), in comuna Branesti din judetul Ilfov unde investitiile se ridica la 1,4 milioane de lei (0,4 milioane de euro) si in comuna Siret din judetul Suceava unde fondurile investite s-au ridicat la 0,27 milioane de lei. Compania a inregistrat in 2006 afaceri de 14 milioane de lei (3,8 milioane de euro).
Grupul de investitii PPF Investments Limited Jersey este implicat in domenii precum finante, asigurari, energie si utilitati, infrastructura, piata imobiliara, explorare si activitati miniere. PPF Investments este si actionarul majoritar al asiguratorului ARDAF, cu peste 70% din actiuni, preluate in perioada februarie-martie a acestui an prin Sabile Limited, companie inregistrata in Cipru. Totodata, fondul este prezent in actionariatul retelei hoteliere Continental Hotels si controleaza integral firma de asigurari Roumanie Assurance International (RAI).