Monica Craciun, recruitment and selection manager al Expand Health: Salariile din farma nu recompenseaza competentele, ci lipsa de specialisti

Autor: Delia Oniga 14.07.2008
"Glamour"-ul anilor farma tinde sa apuna, candidatii nu mai vaneaza doar pozitiile din aceasta industrie. Pachetele de beneficii si compensatii sunt din ce in ce mai competitive si migratia din si spre alte domenii apare tot mai frecvent, spune

Solutia la aceasta situatie de fapt este ca angajatorii din industria farmaceutica sa supraliciteze contraofertele pe care le primesc angajatii, ca masura imediata de retentie a acestora in companie. In conditiile actuale de piata insa, sistemul actual de salarizare nu vizeaza neaparat recompensarea competentelor si a abilitatilor-cheie, ci mai degraba recompenseaza lipsa specialistilor.
Industria farmaceutica se numara printre domeniile platite cel mai bine de pe piata, fiind surclasata in mod clasic doar de banking. Cu toate acestea, potrivit studiului salarial PayWell, realizat de PricewaterhouseCoopers, in topul pe domenii, salariatii din farma erau cel mai bine platiti la nivelul lui 2006, cu un salariu mediu lunar brut de 2.902 de lei (829 de euro), in timp ce in sectorul financiar-bancar media salariala era de 2.664 de lei (761 de euro). Sal ariile au avansat cu marje cuprinse intre 10 si 30% anual, iar in unele cazuri chiar s-au dublat, cu atat mai mult cu cat este vorba despre doua dintre cele mai fierbinti domenii de pe piata fortei de munca.
Cu toate acestea, cel mai bine castiga angajatii care lucreaza pentru producatorii de medicamente - acestia avand si cele mai bune marje de profit -, urmati de farmacisti si de salariatii din distributie, pe locul trei. Un reprezentant medical care ocupa o pozitie de entry-level porneste de la un salariu lunar de 300 - 400 de euro, in timp ce farmacistii cu experienta depasesc in anumite cazuri 1.000 de euro.
Craciun este de parere ca reinventarea profilului de top-performer devine acum o necesitate in piata farmaceutica.
"Desi exista diferente semnificative in ceea ce priveste culturile organizationale ale diferitelor companii, interesul comun pentru a dezvolta domeniul farmaceutic ar trebui sa determine o atitudine de cooperare in dezvoltarea unei strategii de ansamblu privind profesiunea in domeniul farma", spune Craciun, care adauga ca implicarea activa in dezvoltarea si implementarea de proiecte specifice pietei trebuie intensificata, iar awarness-ul oportunitatilor pietei farmaceutice trebuie sporit.
Mai mult, daca inainte competentele de evaluare ale recruiterilor erau elementele cheie al unei recrutari de succes, in prezent sourcing-ul devine din ce in ce mai important. "Prin urmare, reinventam profilul oamenilor cautati, reinventam si 'tehnologizam' procesul de recrutare utilizand sisteme software complexe", explica Craciun, care se ocupa de coordonarea activitatii de recrutare si selectie ca segment de business al companiei si de relatiile de munca, administrare de compensatii si beneficii.
Potrivit acesteia, una dintre problemele actuale ale pietei o reprezinta scaderea numarului de absolventi cu studii medicale sau conexe, care sunt atrasi spre acest domeniu.
In acest sens, compania a conturat proiecte specifice industriei farmaceutice ca Bursa Reprezentantilor Medicali, conferintele din centrele universitare adresate studentilor si programele de training Diploma-Plus.
"Contactul permanent cu piata candidatilor ne permite sa avem o imagine autentica a asteptarilor pe care le au acestia, intalnirile de selectie fiind pentru consultanti o oportunitate de a informa candidatul privind specificul activitatii sale viitoare, a pietei farmaceutice si a conditiilor de lucru", spune Craciun, precizand ca initiativele Expand Health au continuat prin dezvoltarea unor workshopuri centrate pe preocuparile actuale privind recrutarea in companiile farmaceutice.
Cu toate acestea, tendinta tinerilor absolventi de studii medicale de a se alatura clinicilor si spitalelor din strainatate se simte deja in piata.
"Piata farmaceutica este in momentul de fata una inalt competitiva, producatorii de medicamente autohtoni sau straini si distribuitorii targeteaza profiluri similare pe piata candidatilor. Shortage-ul pe piata de munca, asociat cu aparitia de noi organizatii in dezvoltare, poate genera intr-adevar o 'lupta pentru profesionisti', o supradimensionare a pachetelor de beneficii si compensatii, insa si efecte pe termen lung asupra productivitati si dezvoltarii organizationale", explica Craciun, precizand ca in cadrul Exapand exista 95 de angajati in prezent. "Intentionam sa crestem numarul angajatilor cu 20% chiar incepand cu semestrul al doilea al acestui an. Trendul anual este unul ascendent, in doi ani estimam chiar o crestere cu 70% a angajarilor", adauga aceasta.
Astfel, recrutarea pentru toate pozitiile vacante din companie se desfasoara intern, prin intermediul departamentului de recrutare si selectie care include sapte specialisti cu background in psihologie-sociologie si totodata cu expertiza in piata farmaceutica. "Experienta recenta ne-a relevat o situatie contradictorie: procesele de recrutare desfasurate pentru pozitiile de management sunt mult mai eficiente decat cele pentru pozitii de entry-level sau assistant", spune Craciun.
Totodata, programele de training sunt sustinute de traineri specializati din business unit-ul de training al companiei. Durata programelor este variabila, in functie de specificul acestora si de obiective. In functie de nevoile de formare, se organizeaza training pe specificul pozitiilor. Insa, spre exemplu, in 2007 compania a derulat si un program general de pregatire a personalului denumit generic Expand Business School.
Sistemul de evaluare a performantelor este semestrial si descrie o structura matriciala de evaluare. Obiectivele acestuia sunt atingerea obiectivelor cantitative specifice fiecarei pozitii, dezvoltarea competentelor specifice ce determina performanta, cat si mentinerea unui standard de calitate.
"Avem o metoda complexa de evaluare realizata prin analiza competentelor profesionale masurabile, dar si a incidentelor critice. Monitorizam evolutia competentelor-cheie cu orientare spre dezvoltare. De asemenea, feedbackul grupului insoteste performantele cantitative si calitative si ne ofera o imagine de ansamblu", conchide Craciun.

Expand Health, pe scurt:
Prezenta din 1999 pe piata locala
Ofera servicii de outsourcing farmaceutic, recrutare, training, evaluare, teambuilding
95 de angajati
Numarul angajatilor va creste cu 70% in urmatorii doi ani

Cariera
Februarie 2007 - prezent: recruitment and selection manager, Expand Health
Octombrie 2006 - februarie 2007: recruitment project coordinator, Expand Health
Februarie 2006- octombrie 2006: recruitment specialist, Expand Health
2005 - 2006: psiholog clinician, cabinet psihologic, practica privata
2004 - 2006: master in psihoterapie, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti
2000 - 2004: Facultatea de psihologie, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti