Yahoo! respinge o noua oferta din partea Microsoft si a miliardarului Carl Icahn

Autor: Anca Dumitrescu 14.07.2008
Yahoo! a respins sambata o oferta de vanzare a serviciilor de cautare pe internet catre grupul Microsoft si a restului companiei actionarului Carl Icahn, considerand propunerea dezavantajoasa pentru actionari, scrie presa internationala. Icahn detine o participatie de aproape 5% la Yahoo!.
Vineri seara, Microsoft si Icahn au avansat o propunere care include inlocuirea imediata a conducerii Yahoo!, acordand oficialilor companiei un termen de 24 de ore pentru a da un raspuns.
"Aceasta alianta oportunista intre Microsoft si Icahn ia in considerare orice, dar nu si interesele actionarilor Yahoo!", a declarat presedintele Yahoo!, Roy Bostock.
Microsoft nu a avut succes in domeniul serviciilor de cautare pe internet si s-a aliat cu Icahn si sprijina obiectivele acestuia pe termen scurt de a forta Yahoo! sa isi vanda principalele active "in termeni extrem de avantajosi pentru Microsoft, dar dezavantajosi pentru actionarii Yahoo!", a mai spus Bostock.
Oferta a fost prezentata cu cateva saptamani inaintea adunarii generale a actionarilor Yahoo!, programata la 1 august, la care Icahn vrea sa obtina inlaturarea directorului general Jerry Yang si inlocuirea a noua membri ai conducerii.
Grupul Microsoft a fost implicat in mai multe runde de negocieri cu Yahoo!, in ultimele sase luni, dar a anuntat ca este interesat sa reia discutiile numai cu o noua conducere a companiei.
Yahoo! nu a anuntat detaliile financiare ale propunerii avansate de Microsoft si Icahn, dar a precizat ca este o varianta imbunatatita a ofertei primite in luna iunie, dar mai putin valoroasa si mai riscanta decat acordul incheiat cu Google.
Yahoo! a incheiat un acord cu Google in luna iunie, anticipand ca ii va aduce venituri suplimentare de 250-450 de milioane de dolari in primele 12 luni de la aplicare.
Yahoo! a aratat, de asemenea, ca separarea serviciilor de cautare de restul operatiunilor ar fi extrem de complexa si ar putea dura un an pana la obtinerea acordului autoritatilor de reglementare.
Din acest motiv, vanzarea integrala a Yahoo! catre Microsoft ar fi mult mai simpla si mai putin riscanta, iar o astfel de tranzactie poate fi negociata inainte de adunarea generala de la 1 august, potrivit Yahoo!.
In comunicatul companiei se arata insa ca Microsoft a respins din nou propunerea de a prelua compania pentru cel putin 33 de dolari pe actiune, in conditiile in care titlurile sunt tranzactionate la circa 23,5 dolari pe unitate. Microsoft a refuzat si negocierea unei tranzactii imbunatatite de preluare a serviciilor de cautare.
Oficialii Yahoo! au mai spus ca garantiile de venituri oferite de Microsoft sunt conditionate de alti factori si sunt sub veniturile anticipate in urma acordului cu Google.