Romania, in lotul tarilor independente energetic

Autor: Roxana Petrescu 11.07.2008
Romania se afla pe locul cinci din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste independenta fata de importurile de energie, cu o pondere de 29% a importurilor in totalul consumului, potrivit datelor Biroului de Statistica al Comisiei Europene, Eurostat, aferente anului 2006.
Astfel, Danemarca ocupa primul loc in topul independentei energetice cu o rata negativa de -37%, tinand cont de faptul ca tara este exportator net de energie. Polonia si Marea Britanie sunt urmatoarele clasate cu un nivel al independentei energetice de aproximativ 20%, fiind urmate de Cehia cu un procentaj de 28%, a cincea clasata fiind Romania.
La coada clasamentului sunt tari precum Cipru, Malta, Luxemburg sau Irlanda care inregistreaza o dependenta energetica de peste 90%.
La nivel european, gradul dependetei fata de importurile energetice a ajuns in 2006 la 54% de la 53% in 2005, Rusia fiind cel mai important furnizor de petrol si gaze la nivel european, inaintea Norvegiei. Astfel, 33% din totalul importurilor de titei la nivel european provin din Rusia, in timp ce 40% din gazele folosite provin din aceeasi sursa. Norvegia asigura 16% din consumul de titei la nivel european si 23% din cel de gaze.
In cazul Romaniei, circa 50% din titeiul rafinat provine din surse interne, din zacamintele administrate aproape in totalitate de Petrom, restul fiind reprezentat de importuri, in timp ce aproximativ 35% din gazele consumate pe plan national provin exclusiv din Rusia si doar prin intermediari.
In anul analizat, importurile nete de energie in UE au crescut cu 2,4%, la 1,01 milioane tone echivalent petrol (tep), cantitate dominata de petrol si gaze naturale, cu ponderi de 60%, respectiv 26%.
Din punctul de vedere al productiei totale de energie (electrica, termica, combustibili, carburanti) in 2006, Romania ocupa pozitia a zecea in clasamentul celor 27 de state, cu o cantitate de 27,4 milioane tep, in scadere cu 0,1% fata de nivelul din anul precedent. Romania a avut, astfel, o productie similara cu cea a Italiei (27,1 milioane tep, in declin cu 2,2%). Consumul de energie in Romania a fost al unsprezecelea dintre cele 27 de state si s-a situat la 40,9 milioane tep, in urcare cu 4,2% fata de 2005.