Apartamentele vechi din sectorul 1, mai ieftine cu 7%

Ziarul Financiar 09.07.2008
Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au inregistrat o scadere de sub 1% in luna iunie a acestui an fata de luna precedenta, cea mai importanta scadere fiind raportata la locuintele din sectorul 1 al Capitalei (- 7%), potrivit indicelui imobiliar realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
Astfel, pretul mediu al locuintelor vechi din Bucuresti a ajuns in luna iunie la 1.794 de euro/metrul patrat, fata de 1.808 euro/mp in decursul lunii mai, in timp ce apartamentele din sectorul 1, care cuprinde si cartiere precum Dorobanti, Aviatiei sau Baneasa, au ajuns in urma scaderii la un nivel de 2.061 de euro/mp.
Potrivit indexului imobiliar realizat de Ziarul Financiar, pe parcursul lunii iunie apartamentele din Aviatiei s-au ieftinit cu 23%, in timp ce in Dorobanti preturile solicitate de catre cumparatori erau mai mici cu 16%, raportat la luna mai.
Cu toate acestea, locuintele din sectorul 1, reprezentand partea de nord a Bucurestiului, raman in continuare cele mai scumpe din oras, pe locul doi in ceea ce priveste preturile fiind sectorul 4, cu cartiere precum Tineretului sau Berceni, unde pretul mediu este de 1.995 de euro/ metrul patrat, potrivit Colliers.
In ceea ce priveste locuintele noi, indicele Colliers a ramas la acelasi nivel, de 1.909 euro/metrul patrat, in ciuda faptului ca majoritatea dezvoltatorilor au resimtit o scadere accentuata a vanzarilor in prima jumatate a acestui an.
Raportat la pretul apartamentelor, atat vechi cat si noi, din cel de-al doilea trimestru al anului trecut, locuintele din Bucuresti s-au scumpit cu doar 15%, potrivit calculelor Colliers.
Scaderea preturilor apartamentelor vechi poate fi pusa pe seama cresterii accelerate inregistrate in ultimii ani, dar si pe fondul unei oferte mai mari, atat pe segmentul locuintelor vechi, cat si pe piata ansamblurilor rezidentiale noi.
Astfel, potrivit unei analize realizate de site-ul agentie.net, in decursul lunii iunie erau disponibile spre vanzare un numar de peste 3.700 de apartamente in Bucuresti, fata de doar 2.500 de unitati in luna mai.
Cele mai multe apartamente scoase la vanzare sunt cu doua camere, peste 1.500 de unitati, reprezentand aproape jumatate din total, potrivit aceleeasi analize.
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat la incepul acestui an primele scaderi, dupa perioade sustinute de crestere, de la inceputul anilor 2000. Printre factorii care au contribuit la aceasta scadere se numara si cresterea dobanzilor bancare si contextul imobiliar international, caracterizat de scaderi cauzate de criza financiara mondiala.