Bancpost: Deficitul depinde mai mult de credit decat de curs

Autor: Claudia Medrega 07.07.2008
Deprecierea monedei nationale influenteaza temperarea ritmului de crestere a deficitului extern, dar evolutia acestuia este corelata mai puternic cu creditul neguvernamental, doar un sfert din deficitul extern fiind legat de evolutia cursului de schimb.
Astfel, doar 25% din deficit se leaga de evolutia leului fata de euro si dolar, iar partea care se deschide cel mai rapid (35%) este corelata cu evolutia creditului neguvernamental, corectia cursului avand un impact mai redus asupra deficitului extern decat cresterea creditului, potrivit unei analize realizate de Bancpost.
"Deficitul comercial agregat al categoriilor de produse industriale influentate de evolutia cursului de schimb reprezinta aproximativ 10% din deficitul total. Impreuna cu combustibilii, principalele categorii de marfuri ale caror deficite comerciale depind de curs reprezinta aproximativ 25% din deficitul total", explica Dan Bucsa, director de cercetare al Bancpost.
In cazul unei corectii puternice a cursului, efectele asupra deficitului comercial nu ar fi cele scontate decat intr-un numar redus de ramuri, dependenta exporturilor si importurilor de cursul de schimb fiind redusa.
Cinci din cele opt deficite incluse in categoria cu cea mai proasta evolutie sunt corelate cu evolutia creditului neguvernamental, iar peste 75% din deficit este concentrat in trei tipuri de marfuri, respectiv masini, utilaje si instalatii, produse manufacturate si combustibili.
Bucsa subliniaza incetinirea lenta a creditului neguvernamental si sustine ca dinamica creditului neguvernamental nu permite decelerarea importurilor de bunuri de consum si investitii de valoare mare.
Analistii Bancpost sustin ca inchiderea deficitului se va face lent in lipsa unor investitii productive mari.
Vienna Institute anticipeaza amplificarea deficitului de cont curent al Romaniei la 14,6% din PIB, de la 14% in 2007, acesta urmand sa scada insa la 14,3% din PIB in 2009 si la 13% in 2010. CNP anticipeaza pentru 2008 un deficit de 13,6% din PIB.
Potrivit Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena, inflatia din Romania se va accelera in acest an la 8%, de la ritmul de 4,8% consemnat in 2007, urmand ca in 2009 sa incetineasca la 7%, iar in 2010 la 5%.
BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.
CNP anticipeaza pentru finele acestui an o inflatie de 5,8%, iar pentru tot anul o crestere medie a preturilor de 7,5%.
Romania va inregistra in 2008 o crestere economica de 6,5%, peste media de 5,2% din noile state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Est, in timp ce avansul la nivelul UE este anticipat la 2,1%.