Austriecii de la Meinl investesc fonduri proprii de 380 mil. euro in trei malluri

Autor: Cristi Moga 04.07.2008
Compania austriaca Menil European Land, cu active de circa patru miliarde de euro, va investi in urmatorii doi ani circa 380 de milioane de euro in realizarea a trei malluri in Romania, fara a apela la credite bancare, practica mai putin intalnita pe piat

Dezvoltarea proiectelor WestGate Arad, Militari Shopping Center (Bucuresti) si Seaside Shopping Constanta va fi realizata prin intermediul firmei Krammer & Wagner, care va iesi complet din afacere in momentul finalizarii constructiei.
"Avem in momentul de fata lichiditatile necesare pentru aceste proiecte. Prin contractul cu Krammer & Wagner, ei se angajeaza sa obtina randamente din chirii de cel putin 8% anual", a declarat Stephen Bonk, managing director al Meinl.
Majoritatea centrelor comerciale dezvoltate pe piata locala sunt in prezent dependente de obtinerea unor finantari de la banci, de vanzarea unor participatii sau incheierea unor contracte de tip forward-purchase cu fonduri de investitii puternice, care sa le asigure finantarea.
Singurul proiect Meinl la care au fost incepute lucrarile de constructie este cel din Bucuresti, unde in luna noiembrie a acestui an va fi deschis un hipermarket Auchan.
Anul viitor este vizata finalizarea proiectului, care va cuprinde si un mall, pe lista viitorilor chiriasi figurand nume precum Decathlon, C&A, Hervis, Humanic sau Vogele.
Proiectul va fi derulat pe un teren de 14,4 hectare, pe care se afla un magazin Praktiker, lot cumparat de catre Meinl in 2004 pentru 20 mil. euro de la belgienii de la Liebrecht & wooD. Meinl va mai investi in acest proiect 70 mil. euro.
Cel mai mare proiect al Meinl va fi derulat in Arad, pe calea Aurel Vlaicu din vestul orasului, unde a fost recent inaugurat un centru comercial (Armonia) si se afla in constructie alte trei proiecte (Galleria, AFI Palace si Atrium Center).
Proiectul implica investitii de 170 mil. euro si va fi livrat in luna noiembrie a anului viitor, printre chiriasi numarandu-se Auchan, Media Galaxy, C&A sau operatorul de cinematografe Cineplexx.
Cel de-al treilea proiect, situat in sudul orasului Constanta, va fi de asemenea ancorat de un hipermarket Auchan si va implica investitii de 130 mil. euro. "Avem aprobate planurile zonale pentru proiectele din Arad si Constanta si speram ca in lunile august-septembrie sa incepem lucrarile de constructie", a adaugat Bonk.
Chiriile din proiectele dezvoltate variaza intre 10 si 50 de euro/metrul patat/luna, in functie de pozitionarea magazinului, renumele chiriasului si suprafata inchiriata.
Reteaua de hipermarketuri Auchan, care va fi prezenta in toate cele trei dezvoltari ale companiei, isi propune ca anul viitor sa deschida cel putin cinci magazine, numar care s-ar putea dubla in functie de evolutia proiectelor in care retailerul francez a semnat contracte de inchiriere.
Meinl mai detine un teren in Focsani si in urmatoarele doua luni va decide in ce strcutura va dezvolta un centru comercial si aici, in prezent avand semnat un parteneriat cu compania Real 4 You.