CNVM a dat liber la tranzactionarea actiunilor gratuite de la SIF Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa 03.07.2008
Actiunile din majorarea de anul trecut de la SIF3 Transilvania, in valoare de 200 de milioane de euro (540 de milioane de actiuni), intra la tranzactionare luni. Ce se va intampla cu pretul acestora?

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis ieri sa deblocheze actiunile emise de SIF Transilvania (SIF3) in cadrul majorarii de capital de anul trecut, care au fost suspendate de la tranzactionare aproape un an din cauza procesului dintre Cocor si SIF Transilvania.
In urma acestei decizii, circa 546 de milioane de actiuni SIF Transilvania, care valoreaza pe Bursa 200 de milioane de euro, vor intra la tranzactionare incepand de saptamana viitoare, actionarii care au participat la majorarea capitalului social putand astfel sa-si valorifice titlurile prin vanzarea lor pe piata.
Actiunile SIF Transilvania au scazut puternic dupa publicarea ordonantei CNVM, pierzand peste 8%, in conditiile in care se asteapta ca actiunile noi care intra la tranzactionare sa puna o presiune puternica asupra pretului. Ina intea publicarii hotararii respective, titlurile se tranzactionau cu 2% peste nivelul din sedinta precedenta.
Blocajul impus de CNVM asupra actiunilor SIF3 va fi ridicat vineri, 4 iulie, potrivit ordonantei Comisiei, insa actionarii isi vor putea vinde actiunile incepand de luni,
7 iulie, potrivit Depozitarului Central.
Actiunile "gratuite" emise de SIF Transilvania anul trecut au fost suspendate de la tranzactionare de catre CNVM imediat dupa ce acestea au fost inregistrate la Depozitarul Central, la sfarsitul lui iulie 2007, din cauza procesului prin care Cocor contesta majorarea de capital. CNVM a luat decizia ridicarii blocajului asupra actiunilor SIF3 dupa ce Cocor a pierdut procesul cu SIF Transilvania la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin hotarare definitiva si irevocabila, pe 24 iunie.
SIF Transilvania mai are insa un proces in desfasurare, majorarea de capital fiind contestata si de catre Daniel Stoica, unul dintre actionarii Cocor. Urmatorul termen in procesul dintre SIF3 si Daniel Stoica este pe 24 iulie, la Curtea de Apel Brasov.
Aceeasi Curte de Apel Brasov a hotarat la sfarsitul lunii mai ca adunarea generala ordinara a actionarilor din 2007 de la SIF3, in cadrul careia s-au aprobat situatiile financiare pe 2006, a fost nestatutara din cauza neintrunirii cvorumului, acesta fiind motiv de nulitate absoluta.
In aceste conditii, ce se va intampla in cazul in care Curtea de Apel Brasov va admite cererea lui Daniel Stoica de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania, in conditiile in care o parte dintre actionari isi vor fi vandut deja actiunile primite in cadrul majorarii de capital?
Reprezentantii CNVM nu au dorit sa comenteze decizia, iar reprezentantii Sif Transilvania nu au putut fi contactati.
Actiunile SIF Transilvania au inregistrat randamente mai bune decat celelalte SIF-uri in ultimul an, in conditiile in care perspectiva anularii majorarii de capital a facut ca actiunile sa se tranzactioneze cu o prima. De la inceputul lui 2007, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au pierdut circa 40%, iar SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) au scazut cu cate 25%. In comparatie, SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat in ultimul an si jumatate o scadere de doar 10% inainte de anuntul de ieri.