Constructiile de locuinte si cladiri de birouri aduc 36 mil. euro pentru ACI Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 02.07.2008
Compania de constructii ACI Cluj estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 36 mil. euro (125,5 milioane lei), ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 10% fata de anul 2007, cand acest indicator s-a cifrat la valoarea de 32,6 mil. euro (107.5 milioane lei).
"Cresterea afacerilor noastre va depinde in mare masura de evolutia pietei materialelor de constructii, piata aflata in prezent in plina dezvoltare. Constructiile de locuinte, cladirile de birouri si noile sedii pentru firmele de retail reprezinta doar cativa factori care vor sustine in prezent dezvoltarea pietei de constructii", a declarat pentru ZF Transilvania Dorin Aschilean, directorul general al companiei ACI Cluj.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, investitiile derulate anul trecut in retehnologizare si in modernizarea fabricii de prefabricate din Cluj vor contribui in mare masura la realizarea targetului propus pentru acest an.
In 2007 compania ACI Cluj a demarat o investitie de 5 milioane de euro in marirea si modernizarea bazei de productie de prefabricate din Someseni, judetul Cluj, in constructia unui atelier de confectii metalice si a unui atelier de fasonare a otelului beton.
Suprafata totala a fabricii de prefabricate este de aproximativ 17.000 mp, iar perioada de amortizare a investitiei este prevazuta pentru urmatorii cinci ani. Aici se vor produce stalpi, grinzi, pereti, scari, elemente prefabricate pentru podete.
Conform oficialilor companiei clujene, termenul de finalizare a investitiei la fabrica de prefabricate este prevazut pentru luna septembrie a anului in curs, ACI Cluj urmand sa livreze pana la finele lui 2008 intreaga gama de produse prefabricate si otel beton fasonat.
"Daca anul trecut o statie de betoane producea 65.000 de tone de beton, estimam ca pana la finele anului in curs sa crestem productivitatea cu 45%, aspect ce ne va permite consolidarea pozitiei companiei pe piata constructiilor odata cu cresterea cifrei de afaceri", spune Dorin Aschilean.
Bugetul de investitii ACI Cluj pentru acest an este de aproximativ 3 mil. euro, bani alocati achizitionarii de utilaje, construirii unei cantine pentru angajatii proprii si modernizarii spatiilor de cazare.
Compania are sediul central in Cluj-Napoca si detine in prezent la Cluj un santier de constructii si unul de instalatii, o baza de productie dotata cu statii de betoane, ateliere pentru productia industriala si un punct de exploatare produse de balastiera. ACI Cluj mai detine in localitatea Dej o baza de productie cu statii de betoane si o statie de sortare produse de balastiera in comuna Bata, judetul Cluj.
Firma clujeana a realizat pana in prezent sediile bancilor BNR, BRD, Banc Post din Cluj-Napoca, BCR din Dej, sediul Facultatii de {tiinte Economice din cadrul UBB, Kaufland Turda, sediul Trelleborg, Drumex, Rondocarton, si constructia a peste 360 de apartamente in Cluj-Napoca.
Compania ACI Cluj (Antrepriza de Constructii si Instalatii) a fost infiintata in anul 1991 si privatizata in anul 1993 prin metoda MEBO, firma provenind din Grupul de {antiere ? antrepriza de constructii din cadrul T.C. Ind. cu sediul in Cluj fondat in 1952. Actionarii companiei sunt persoane fizice si juridice private, numarul de angajati ai firmei clujene in momentul de fata fiind de 642 persoane.