Ford a dat inapoi ajutorul de stat de 27 mil. euro

Autor: Bogdan Alecu 30.06.2008
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat vineri 27,56 milioane de euro, suma reprezentand ajutorul de stat de achizitie acordat ilegal la privatizarea Automobile Craiova, prin care Ford Europa a cumparat pachetul de 72,4% din actiunile companiei pentru 57 mil. euro.
Ajutorul de stat acordat ilegal este in valoare de 26,92 milioane de euro, iar diferenta de 633.632 de euro reprezinta dobanda de 8,67% aplicata pentru perioada scursa intre data transferului dreptului de proprietate, respectiv 20 martie, si data platii, potrivit oficialilor AVAS.
Potrivit Comisiei Europene (CE), valoarea ajutorului de stat este reprezentata de diferenta dintre valoarea de piata a societatii - cel mai ridicat pret posibil pe care AVAS l-ar fi obtinut pentru participatia de 72,4% din Automobile Craiova daca nu ar fi asociat conditiile referitoare la productia de 200.000 de autovehicule si cresterea numarului de angajati - si pretul primit efectiv.
Conform unor calcule ale oficialilor europeni, in functie de valoarea contabila de la 31 martie 2007, activele fabricii Daewoo, din care s-au scazut lichiditatile excedente nete si fara sa fie luate in considerare obligatiile si provizioanele pentru creanta vamala de 800 de milioane de euro, valoarea neta a activelor intregii uzine din Craiova este de 115,92 milioane de euro, astfel ca valoarea neta a activelor participatiei de 72,4% la Daewoo este de 83,92 milioane de euro. Diferenta dintre valoarea de piata si pretul platit efectiv de catre Ford, de 26,92 milioane de euro, reprezinta ajutor de stat ilegal.
In toamna anului trecut, dupa ce a avut loc semnarea contractului de privatizare, CE a deschis o investigatie cu privire la aceasta tranzactie. Dupa finalizarea anchetei, in februarie 2008, Comisia a solicitat Guvernului sa recupereze 27 mil. euro de la Automobile Craiova, suma care reprezinta ajutor de stat ilegal.
Cu toate acestea, Ford va beneficia de un ajutor de stat de dezvoltare din partea Romaniei in valoare de 143 mil. euro si care a fost aprobat de CE, avand in vedere investitia de 600 de milioane de euro asumata de investitor prin contractul de privatizare.