Investitii: Rigips: 10-11 mil. ? in dezvoltarea afacerii

Ziarul Financiar 26.06.2008
Rigips Romania, companie controlata de grupul francez Saint-Gobain, va investi anul acesta 10-11 milioane de euro, din care circa o treime vor fi alocati pentru constructia, in apropierea soselei de centura a Capitalei, a unor depozite si a unei scoli de pregatire a montatorilor de sisteme de gips-carton, dar si a celor specializati pe segmentul de ipsos.
Lucrarile de constructie, desfasurate pe un teren aflat in proprietatea Rigips Romania, sunt programate sa inceapa in toamna acestui an si sa se incheie in vara lui 2009. Restul fondurilor vor fi alocate, printre altele, pentru protectia mediului, a muncii sau modernizarea echipamentelor unitatii de productie a ipsosului.
Compania a inregistrat in primele trei luni ale anului un avans de 30% al cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut. Ava nd in vedere evolutia din primul trimestru, compania estimeaza o cifra de afaceri de 62 de milioane de euro, in crestere cu 15-20% fata de anul precedent. Vanzarile de sisteme de gips-carton sunt sustinute in special de cererea ridicata din partea segmentului rezidential, la care se adauga sectorul constructiilor comerciale, de birouri si, cu o pondere mai redusa, a celor industriale.
Consumul de gips-carton este superior altor state europene dezvoltate precum Italia, depasind 3 metri patrati pe cap de locuitor, potrivit Rigips. Piata placilor de gips-carton a atins anul trecut un volum de 60-65 mil. mp, in vreme ce vanzarile de ipsos au totalizat intre 145.000 si 147.000 de tone.
Principalii competitori ai Rigips Romania sunt Lafarge Arcom Gips, parte a grupului francez Lafarge, si Knauf Gips si Norgips, firme controlate de grupul german Knauf.
Rigips Romania detine o fabrica de ipsos si una de placi din gips-carton, ambele la Turda, precum si o unitate de concasare si procesare a rocii de gips, la Cheia.