Germanii nu mai cred in economia lor

Autor: Daria Macovei 25.06.2008
Dupa o perioada de aproape doi ani in care s-au confruntat cu o crestere continua a pretului petrolului, consumatorii germani incep sa aiba din ce in ce mai putina incredere in economia nationala, scrie Bloomberg.
Tendinta de crestere a preturilor in aceste domenii afecteaza destul de puternic puterea de cumparare a consumatorului obisnuit, astfel ca economia germana a inceput sa fie perceputa ca instabila. Germania se confrunta de aproape doi ani cu o crestere vizibila a preturilor. Criza petrolului, al carui pret de vanzare a atins un nivel de 136,88 dolari/baril, nu face decat sa agraveze situatia, perceptia germanilor asupra economiei nationale deteriorandu-se semnificativ.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat pe un esantion reprezentativ de 2.000 de persoane, indicele GfK AG a scazut de la 4,7, nivel inregistrat in iunie, la 3,9 in luna iulie a acestui an, desi economistii preconizasera doar o scadere cu 0,1 puncte procentuale, potrivit GfK.
Puterea de cumparare a consumatorilor germani a fost destul de puternic afectata, odata cu cresterea pretului petrolului la un nivel aproape dublu fata de cel de anul trecut.
"Cea mai mare problema pentru consumatori este inflatia ridicata si cresterile de pret", a afirmat Klaus Wuebbenhorts, directorul executiv al GfK. "Temerile privind cresterea inflatiei, criza de pe pietele financiare, aprecierea euro si incetinirea cresterii economice la nivel mondial fac ca germanii sa priveasca evolutia economiei nationale cu mai putin optimism", a mentionat el.