Trichet confirma o viitoare crestere a ratei dobanzii. www.stoptrichet.com vrea sa opreasca demersul

Ziarul Financiar 25.06.2008
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a intarit miercuri asteptarile privind cresterea dobanzii de politica monetara, la 4,25%, de la 4%, in sedinta din 3 iulie, dar a respins posibilitatea unei serii de majorari a ratei cheie, transmite Reuters.

Seful BCE a afirmat, in cadrul unui discurs catre parlamentarii Uniunii Europene, ca banca este intr-o stare de alerta sporita in legatura cu inflatia si ca observa un risc "acut" privind aparitia unei spirale salarii-preturi.

"Nu am nimic de adaugat sau de retras fata de ceea ce am spus la conferinta de presa de dupa intalnirea de pe 5 iunie. Am afirmat ca am putea decide majorarea usoara a dobanzii la urmatoarea intalnire, pentru a asigura fixarea asteptarilor legate de inflatie. Am spus ca este posibil, iar acest lucru a fost desigur notat de toti observatorii", a afirmat Trichet.

Economistul francez Marc Touati a publicat o petitie online prin care roaga Banca Centrala sa nu ridice rata dobanzii, aceasta strangand pana acum aproape 6.000 de semnaturi.

Petitia publicata pe site-ul www.stoptrichet.com aduce ca argument impotriva cresterii ratei dobanzii faptul ca o marire in contextul actual al economiei nu ar face decat sa mareasca rata inflatiei din zona euro si sa afecteze cresterea economica.