Ludovic Orban, fortat sa plece de la conducerea PNL Bucuresti

Autor: Doina Anghel 23.06.2008
Unul dintre cei mai vechi liberali a trebuit sa paraseasca ieri conducerea PNL Bucuresti, interimatul urmand sa fie preluat de presedintele partidului Calin Popescu-Tariceanu.

Conducerea PNL a analizat ieri seara soarta filialelor care au obtinut rezultate slabe la alegerile locale (sub 15%), filiala Bucuresti aflandu-se printre acestea.
Potrivit unei decizii mai vechi a forurilor partidului, organizatiile locale care obtin sub 15% in alegerile locale trebuie sa demisioneze, dar Ludovic Orban, seful filialei Bucuresti si candidatul liberalilor la Primaria Generala, a anuntat ca nu va face acest lucru, caz in care ar fi urmat sa fie demis de Delegatia Permanenta a partidului (un for largit de conducere).
In urma unor negocieri care s-au intins pe intreaga perioada a dupa-amiezii de ieri, solutia la care s-a ajuns a fost ca toate functiile de conducere de la nivelul PNL Bucuresti se vacanteaza, urmand sa se decida o formula de coordonare a organizatiei, in care se va implica liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu.
Acest lucru urma sa fie aprobat aseara, dupa inchiderea editiei, de Biroul Politic Central (BPC) si apoi de Delegatia Permanenta (o formula de conducere mai extinsa din care fac parte si liderii si reprezentantii filialelor).
"In privinta Bucurestiului, s-a hotarat ca BPC sa propuna dizolvarea conducerii filialelor a patru sectoare: 2, 3, 4 si 5. Ca urmare a dizolvarii acestor sectoare si a disparitiei a patru functii din Consiliul de coordonare pe Bucuresti, intregul consiliu isi inceteaza activitatea. Presedintele partidului impreuna cu mine si cu ceilalti colegi vom stabili o structura interimara care sa coordoneze filialele din Bucuresti. De asemenea, vor fi numite conduceri interimare la toate cele patru sectoare la care s-a decis...", a afirmat Ludovic Orban dupa finalul reuniunii BPC.
Solutia este una de compromis, avand in vedere ca Orban a anuntat ca nu demisioneaza de bunavoie, iar el avea sprijin important in partid, dar si adversari. Unul dintre sustinatorii sai a fost Crin Antonescu care a anuntat ca se va opune demiterii sale, in vreme ce un alt important fruntas liberal, Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, i-a cerut demisia de-a dreptul.
Asa ca solutia la care s-a ajuns pare ca multumeste pe toata lumea, dar ii slabeste lui Orban pozitia in partid.
"Ca urmare a dizolvarii Consiliului de coordonare prin disparitia celor patru presedinti, practic toate functiile de la nivelul Consiliului de coordonare al Bucurestiului se vacanteaza, ca o consecinta a dizolvarii celor patru sectoare. Se va numi la prima reuniune a Biroului sau poate la Delegatia Permanenta o formula de coordonare in care Calin Popescu-Tariceanu se va implica direct, care sa imbunatateasca performanta in Bucuresti", a declarat Ludovic Orban care nu si-a recunoscut oficial infrangerea. El a declarat ca a ajuns la o solutie de compromis cu Tariceanu.
"Nu am facut niciun pas inapoi, nici premierul Tariceanu nu a facut niciun pas inapoi. Am reusit sa gasim o solutie pe care sa o acceptam amandoi si care sa duca la reunirea tuturor fortelor si liderilor din PNL pentru a ridica Bucurestiul si pentru a-l aduce la o performanta remarcabila", a sustinut vicepresedintele PNL. Intre Orban si Tariceanu, legaturile sunt vechi si nu intotdeauna relatiile au fost line.
In 2004, cand la putere in PNL era inca gruparea condusa de Theodor Stolojan si de Valeriu Stoica, folclorul politic spunea ca "radicalii" Crin Antonescu, Calin Popescu-Tariceanu, Ludovic Orban, Dan Radu Rusanu fac jocurile influentului om de afaceri Dinu Patriciu. Insa Ludovic Orban a avut dintotdeauna o traiectorie aparte in partid.
Cu doi ani inainte, dupa ce Stoica se retrasese de la conducerea PNL, contestat de Patriciu, Orban a fost singurul care a candidat impotriva lui Stolojan, care avea sa devina presedintele PNL. Orban a fost invins in cursa pentru sefia partidului si a pierdut si sansa de a avea o functie, in vreme ce Tariceanu, Rusanu sau Cristian Boureanu s-au inscris in echipa lui Stolojan si au intrat in cercul celor care au decis crearea Aliantei Dreptate si Adevar (D.A. PNL-PD) cu Partidul Democrat al lui Traian Basescu. In aceeasi vreme, Bogdan Olteanu, fostul lider al organizatiei de tineret (finul de cununie al lui Tariceanu), a fost ales presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj, un for care vegheaza la respectarea statutului PNL.
Retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala si din fruntea PNL, in toamna lui 2004, i-a readus lui Tariceanu oportunitatea de a avansa in ierarhia partidului si de a prelua sefia Guvernului. Insa fostii sai apropiati, Antonescu, Boureanu, Rusanu, Orban, cu exceptia lui Olteanu, au fost lasati in afara Executivului. Orban si Antonescu au inceput sa capete influenta in partid cand au dat glas nemultumitilor unei parti a liberalilor prin opozitia la Traian Basescu si la Partidul Democrat. Pe de alta parte insa, Orban, care a preluat organizatia de Bucuresti, vorbeste deschis acum si impotriva unei aliante cu PSD, ceea ce il distanteaza de mentorul sau Dinu Patriciu, care in 2004, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, a cerut PNL sa-l abandoneze pe Basescu si sa formeze guvernul cu social-democratii.
Incet, incet Tariceanu s-a desprins de asa-numitii radicali, care incep din nou sa faca opozitie in partid. Racirea relatiilor dintre Tariceanu si Orban a devenit evidenta in toamna lui 2006, dupa ce ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a plecat din Guvern, iar Orban s-a inscris in cursa interna pentru preluarea acestui mandat. Presedintele PNL l-a preferat insa pe secretarul-general al partidului, Dan Motreanu, unul dintre fidelii sai, alaturi de proaspatul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si de Cristian David, care detinea la acea vreme un portofoliu minor in Guvern.
Congresul de la inceputul lui 2007, care a marcat desprinderea PNL de gruparea Stolojan, l-a legitimat pe Tariceanu in fruntea partidului, iar fostii sai aliati au revenit in pozitii de forta in partid: Orban l-a invins pe Olteanu si a preluat pozitia de vicepresedinte pe probleme de comunicare, iar Antonescu a devenit vicepresedinte pe probleme politice. Aceeasi pozitie a capatat-o Dan Radu Rusanu, Norica Nicolai, Puiu Hasotti, exponentii gruparii care pledau pentru ruperea Aliantei D.A. Dupa ce PD a fost dat afara din Guvern, Tariceanu nu a mai putut refuza dorinta lui Orban de a intra in Guvern si i-a incredintat portofoliul Transporturilor. Cristian David a devenit ministru de interne. Tariceanu l-a refuzat totusi pe Rusanu la finante si a creat un minister mamut pentru Varujan Vosganian: Economie si Finante. Premierul a refuzat, pentru moment, si intrarea Noricai Nicolai in Guvern si a nominalizat-o la Justitie abia dupa ce Tudor Chiuariu a demisionat in urma unor suspiciuni de coruptie. Antonescu, Orban, Hasotti, Rusanu au fost cei care au sustinut-o pe Norica Nicolai (senatorul a votat deseori in Comisia juridica impotriva legilor Guvernului) in ciuda opozitiei lui Basescu, insa, in cele din urma, Tariceanu a dat OK-ul pentru o solutie de compromis, numindu-l pe Catalin Predoiu, un avocat din afara partidului, in pozitia de ministru al justitiei.
Dupa momentul Nicolai, la inceputul acestui an, noi tensiuni s-au nascut in relatia dintre presedintele PNL si vicepresedintele sau pe probleme de comunicare, care si-a anuntat intentia de a candida la Primaria Capitalei.
Orban a fost criticat pe la colturi in partid pentru ca ar fi impus oameni slabi, dar fideli, la primariile de sector - cu exceptia lui Chiliman, care a si castigat sectorul 1, niciunul nu a intrat in turul doi. Scorul slab al partidului la Bucuresti, de 11,7%, l-a adus pe Orban in fata demisiei, pe care i-a cerut-o Tariceanu la inceputul saptamanii.
Potrivit apropiatilor sai, vicepresedintele nu va renunta la ambitia de a deveni presedintele PNL, el criticand de altfel anuntul recent al lui Tariceanu prin care acesta anunta ca va candida pentru un nou mandat.
Urmatorul Congres ordinar al PNL este programat in februarie 2009, insa el poate fi organizat in 2010, ca urmare a unei prevederi statutare care spune ca inainte cu 6 luni de orice alegeri, in PNL nu se organizeaza Congres.

Cunostinte vechi, relatii incordate

O usoara racire a relatiilor dintre Calin Popescu-Tariceanu si Ludovic Orban a aparut in toamna lui 2006, dupa ce ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a plecat din Guvern, iar Orban s-a inscris in cursa interna in PNL pentru preluarea acestui mandat. Presedintele PNL l-a preferat insa pe secretarul-general al partidului, Dan Motreanu.
Dupa ce PD a fost dat afara din Guvern, Tariceanu nu a mai refuzat dorinta lui Orban de a intra in Guvern si i-a incredintat portofoliul Transporturilor. Dupa momentul Norica Nicolai care nu a fost acceptata de Traian Basescu pentru portofoliul Justitiei) de la inceputul acestui an, noi tensiuni s-au nascut in relatia dintre presedintele PNL si vicepresedintele sau pe probleme de comunicare, Ludovic Orban. Acesta si-a anuntat intentia de a candida la Primaria Capitalei. Orban a fost criticat pe la colturi in partid, pentru ca ar fi impus oameni slabi, dar fideli, la primariile de sector - cu exceptia lui Andrei Chiliman, care a si castigat sectorul 1, niciunul nu a intrat in turul al doilea. Orban a decontat acum acest esec.