Leul recupereaza terenul pierdut in fata euro

Autor: Liviu Chiru 11.06.2008
Leul a recuperat ieri o parte din terenul pierdut in fata euro in ultimele doua zile de tranzactionare, profitand de o imbunatatire a sentimentului regional.
BNR a calculat un curs de 3,6658 de lei pentru un euro, cu 1,52 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat in schimb 3,36 lei, urcand pana la 2,3638 lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri dimineata in cotatii de 3,6780/3,68 lei pentru un euro, la nivelul la care se inchisese luni seara.
Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta pe tot parcursul sedintei de tranzactionare. Astfel, euro era cotat la sfarsitul zilei la 3,6720/3,6780 lei.
Pe pietele internationale dolarul a recuperat teren in fata euro, dupa ce guvernatorul Bancii Centrale a Statelor Unite a subliniat riscurile privind accelerarea inflatiei si a aratat ca pericolul intrarii in recesiune a economiei americane s-a diminuat. Afi rmatiile au determinat analistii sa se astepte la o crestere a dobanzii la dolar, de la nivelul actual de 2% pe an. Recent, guvernatorul Bancii Centrale Europene a aratat ca scumpirile energiei si alimentelor aduc presiuni inflationiste, pietele asteptandu-se astfel la o majorare a dobanzii la euro.
Scaderea usoara a pretului petrolului a contribuit la atenuarea aversiunii fata de risc a investitorilor internationali. Astfel, majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au inregistrat ieri aprecieri in fata euro, cu exceptia forintului maghiar, care a pierdut din nou teren.
Pe piata monetara locala dobanzile au oscilat in jurul nivelului de 10% pe an pentru scadentele scurte. La inceputul saptamanii BNR a atras depozite de doar 450 de milioane de lei, in conditiile in care dealerii nu mai au lichiditati in exces si pot gasi pe piata alternative mai bune de plasament.