Constructiile si serviciile incing motoarele economiei

Autor: Claudia Medrega 06.06.2008
Perioada ianuarie-martie 2008 a fost cel mai bun prim trimestru inregistrat de economie in ultimii 10 ani, cu o crestere de 8,2% si fara ca vreun sector sa vina cu o influenta negativa, afirma Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statist

Toate sectoarele de activitate au avut o contributie pozitiva, cu exceptia agriculturii care nu a avut niciun aport, spre deosebire de alti ani in care avea o influenta negativa.
Constructiile si serviciile continua sa fie motoarele de crestere a PIB - estimat la 86,7 miliarde de lei (circa 23,5 miliarde de euro) -, inregistrand o majorare de 32,4%, respectiv de 7,5% fata de perioada similara a anului trecut. O evolutie pozitiva a inregistrat si industria, cu un avans de 5,4%.
Industria si constructiile au avut o contributie de 39% la formarea PIB, aportul serviciilor reprezentand 48,8%. Diferenta a revenit importurilor nete si majorarii sumelor colectate din taxe si impozite.
Serviciile au cea mai mare pondere in PIB, de 52,3%, iar industria si constructiile reprezinta 26,7%, respectiv 6,2%.
Presedintele INS, Vergil Voineagu, considera ca nu este potrivita compararea mecanismului economiei cu o masina, referindu-se la un comentariu al guvernatorului BNR privind riscurile de supraincalzire.
"Economia nu se incalzeste. Economia functioneaza si functioneaza in conditii de normalitate", a spus Voineagu, aratand ca pentru prima data in ultima perioada structura PIB este asimetrica. "Pana acum ne-am obisnuit ca una sau mai multe ramuri sa se plaseze in stanga ordonatei, avand o influenta negativa. Acum toate componentele au contribuit la cresterea PIB. Agricultura nu a avut niciun aport, nici pozitiv, nici negativ", a precizat Voineagu.
Productia ramurii agricole a crescut cu 2% fata de primul trimestru din 2007, in special pe seama productiei animale, dar s-a inregistrat o diminuare a valorii adaugate brute din agricultura, determinata de cresterea in mai mare masura a consumului intermediar (3,1%), fata de productie (2%).
Cererea interna a urcat cu 15,9% in raport cu nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Pe categorii de utilizari, aportul cel mai important a venit din partea consumului final individual al gospodariilor populatiei si consumului final al administratiilor publice, cele doua componente avand o influenta pozitiva de 12,8%, iar formarea bruta de capital fix a contribuit cu 6,9%. Consumul individual al gospodariilor populatiei a avut o pondere de 85,1% din PIB, iar formarea bruta de capital fix, de 24,3%. La polul opus, apare o influenta negativa a exporturilor, in conditiile in care volumul exporturilor a fost depasit de importuri. Contributia nefavorabila a exportului net si a variatiei stocurilor a fost de 11,5%.
Investitiile straine directe au ajuns in primul trimestru din 2008 la 1,58 mld. euro, cea mai mare parte fiind reprezentata de investitii in sectorul economic (87%), in timp ce sectorul bancar a atras doar 13% din total.
Comparativ cu finele anului 2007, investitiile straine directe au inregistrat in primul trimestru un avans de 3,8%, iar investitia directa a rezidentilor romani in strainatate a ajuns la finele lunii martie la 88 mil. euro.
In ceea ce priveste comertul international, dinamica exporturilor a devansat, in primul trimestru, dinamica importurilor, continuand trendul pe care s-a inscris in luna decembrie 2007.
Ponderea tranzactiilor intracomunitare reprezinta circa 70% din totalul exporturilor si importurilor.
Deficitul comercial ramane la cote ridicate, ponderea acestuia in PIB fiind in trimestrul I de 20,6%, cu un punct procentual sub nivelul din perioada similara a anului trecut.
Cel mai mare deficit comercial se inregistreaza in relatiile cu Germania, in special pe componenta de autoturisme, pe pozitiile urmatoare plasandu-se Federatia Rusa si Kazahstan, pe fondul importurilor de titei brut.