Rulmentul nu-si gaseste cumparator nici la 56 mil. euro

Autor: Ciprian Mailat 03.06.2008
Cea de-a sasea licitatie pentru vanzarea uzinei Rulmentul Brasov, la un pret de 56 mil. euro, mai mic cu 20% decat cel de evaluare, nu a atras interesul vreunui investitor, pana luni, la termenul limita de depunere a documentelor si a garantiei de participare. Drept urmare, licitatia pentru vanzarea uzinei a fost suspendata.
"Maine (n.r. - marti) urma sa fie organizata cea de-a sasea licitatie si cea de-a doua procedura de vanzare a platformei industriale Rulmentul Brasov la pretul de pornire de
56 mil. euro. Pana la termenul limita nu s-a inscris niciun ofertant", a declarat luni, Andrei Cionca, asociatul coordonator al Casei de Insolventa Transilvania, unul dintre lichidatorii Rulmentul. El a mentionat ca impreuna cu reprezentantii RVA Insolvency Specialists, celalalt lichidator al uzinei, va analiza marti alte variante pentru valorificarea Rulmentul.
Cionca a declarat in luna aprilie, ca mai multe grupuri de firme, printre care si fonduri de investitii romanesti si straine, s-au aratat interesate de preluarea uzinei dupa ce pretul de pornire a scazut la cea de-a patra licitatie cu 10%.
Reprezentantul Casei de Insolventa Transilvania a mentionat ca printre investitorii interesati de Rulmentul se regasesc un fond de investitii german si un grup de firme israelian.
Lichidatorul a angajat anul trecut o firma de evaluare, care a intocmit un raport referitor la valoarea activelor uzinei. Terenul cu o suprafata totala de 44 de hectare, pe care este amplasata uzina Rulmentul, a fost evaluat la 39,7 mil. euro.
Pretul pentru un metru patrat a fost stabilit la 90 de euro, tinand cont de tranzactiile cu terenuri din zona fabricii, care se vand cu 80 - 130 euro/mp, se arata in raportul evaluatorului.
Conform raportului, activitatea uzinei poate fi restransa pe un teren cu o suprafata de circa 27 de hectare, iar restul de 17 hectare poate fi utilizat in alte scopuri.
Constructiile au fost evaluate la 17,28 mil. euro, iar instalatiile tehnice, masinile si utilajele la 12,36 mil. euro.
Actionarul majoritar al uzinei este statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 50,89% din capitalul social al societatii.
Valoarea preliminata a datoriilor totale se ridica la 245,6 mil. lei (68 mil. euro), conform celor mai recente rapoarte ale AVAS.