Agentiile imobiliare: Apartamentele vechi din Bucuresti s-au ieftinit cu 10-15%

Autor: Cristi Moga 27.05.2008
Tot mai multi actori de pe piata imobiliara afirma ca pretul apartamentelor vechi este in scadere.

Pretul de tranzactionare a apartamentelor vechi din cartiere precum Drumul Taberei sau Militari din Bucuresti a scazut cu 10-15% de la inceputul acestui an, in ciuda faptului ca valorile solicitate de catre proprietari sunt la acelasi nivel, potrivit intermediarilor de pe piata imobiliara.
Reprezentantii site-ului magazinuldecase.ro, pe care sunt listate in prezent aproape 3.000 de oferte de locuinte, sustin ca scaderea este pusa pe seama micsorarii cererii solvabile de locuinte in Capitala, in timp ce oferta creste atat in ceea ce priveste locuintele noi, cat si cele vechi, tinand cont ca o parte dintre investitorii speculativi au scos apartamentele la vanzare la inceputul acestui an.
"Piata era pana de curand una a vanzatorilor, in care nu se negocia asupra pretului deoarece anuntul nu ramanea publicat mai mult de doua-trei zile fara ca locuinta sa fie tranzactionata. Pe fondul unui sentiment de panica simtit de o serie de investitori, putem vorbi in prezent de o supra-oferta, tinand cont de scaderea numarului de cumparatori solvabili si de cresterea ofertei de locuinte", a declarat Matei Malos, general manager al firmei care detine site-ul.
Oferta de apartamente vechi a crescut cu 50% in primul trimestru al acestui an, numarul locuintelor scoase la vanzare fiind de aproape 15.000 de unitati.
Cu toate acestea, pretul mediu solicitat la ora actuala in Bucuresti pentru apartamente vechi este de 134.000 de euro, nivel similar cu cel de la inceputul anului.
Scaderea preturilor afecteaza in special cartierele periferice ale Bucurestiului, in timp ce nivelul din zone centrale si ultracentrale ramane acelasi, in conditiile unei oferte constante.
"Cei care sunt presati sa vanda lasa la pret cu 10-15% chiar si in zonele centrale, in timp ce persoanele care nu se grabesc sa vanda tin in continuare de pret. Anul 2007 a fost un an foarte bun, insa la inceputul acestui an am constatat si o scadere a numarului de tranzactii cu 20-30%", a declarat Daniel Raeceanu, directorul general al agentiei imobiliare Rasig Group, in care lucreaza 36 de brokeri imobiliari.
Preturile locuintelor vechi din Bucuresti au crescut cu aproximativ 50% pe parcursul anului trecut, iar devalorizarea leului in raport cu moneda europeana si cresterea dobanzilor bancare au facut si mai dificila achitarea ratelor de catre cumparatorii care apeleaza la credite.
"Pe fondul unei oferte mici si al unei cereri consistente, proprietarii au urcat preturile pana la un plafon maxim, care a fost atins la sfarsitul anului trecut. Vazand ca interesul a inceput sa scada, investitorii au intrat putin in panica si au ieftinit preturile cu 5-10%, in special in ultimele doua luni si in cartiere low-cost", a adaugat si Claudiu Hategan, branch managerul filialei din Opera Center a companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Compania se ocupa de intermedierea locuintelor din sectoarele 4, 5 si 6 ale Capitalei (cartierele Berceni, Drumul Taberei, Militari).
Potrivit indexului imobiliar realizat de ZIARUL FINANCIAR pe baza ofertelor publicate pe site-ul anuntul.ro, pretul mediu solicitat pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucuresti era de 2.070 de euro pe metrul patrat la inceputul lunii mai, in crestere cu 2% comparativ cu inceputul acestui an.
In ceea ce priveste apartamentele noi, pentru acest an este asteptata livrarea a 6.000 de unitati, nivel care ar putea reprezenta un nou record pe piata rezidentiala a Capitalei, tinand cont ca in ultimii patru ani numarul apartamentelor finalizate in Bucuresti nu a depasit 3.000 de unitati anual.