Industriile care au nevoie de multi oameni nu au viitor nici in Romania

Autor: Alina Pahoncia 23.05.2008
Scaderea populatiei, dificultatea in gasirea angajatilor si cresterea costurilor se vor resimti cel mai puternic in zona companiilor care activeaza in zona de productie.

In industrii cum sunt panificatia, textilele sau constructiile nu mai intra oameni noi, iar cei care au optiuni ca Spania sau Italia cer salarii foarte mari pentru a ramane in tara.
Numarul acestora fiind din ce in ce mai scazut, batalia pe angajati este tot mai mare. "Mor industriile care au nevoie de multi oameni", este de parere Florin Tataru, directorul national de resurse umane al producatorului de panificatie Vel Pitar si cel care a gestionat din punctul de vedere al resurselor umane reorganizarea Vel Pitar de anul trecut. Iar piata locala nu face decat sa urmeze trendul din Occident. "Vor exista exit-uri de pe piata locala. Ceea ce s-a intamplat cu Nokia in Germania se va intampla cu alte companii si in Romania", apreciaza Florin Tataru.
Economia romaneasca are doua sanse: fie sa se tehnologizeze puternic, asa cum au facut si pietele din Vest in momentul in care au traversat o situatie similara, fie sa se focuseze pe industrii cu valoare adaugata mare, cum sunt IT&C-ul si produsele finite, si nu doar pe domenii de productie de componente.
Ministrul muncii Paul Pacuraru este de parere ca majoritatea domeniilor de activitate sunt afectate de deficitul de personal in prezent, iar vestea proasta este ca Romania nu a atins inca punctul maxim al crizei de oameni, lucru care se va intampla abia peste cativa ani, cand se vor resimti efectele scaderii natalitatii. "Am vizitat in urma cu doua zile o firma de confectii. Am intrebat managementul companiei de ce plateste muncitorii cu salariul minim pe economie, de 5 milioane de lei pe luna. Mi s-a raspuns astfel: 'Daca dam salarii mai mari, pierdem comenzile care merg in Bulgaria sau China, unde costurile sunt mai scazute'", a precizat pentru ZF Paul Pacuraru.
Un alt domeniu care are de suferit de pe urma lipsei de personal este sectorul constructiilor, unde se vorbeste de un deficit de personal de ordinul sutelor de mii.
Identificarea celor mai avantajoase locatii pentru productie din punctul de vedere al costurilor a facut ca concurenta sa fie tot mai puternica. "Suntem pe punctul de a pierde razboiul, mai spun producatorii din industria textila", adauga ministrul. Salariile din industria textila sunt printre cele mai mici din economie, cu o medie care variaza in jurul a 200 de euro pe luna.
Industria textila are mai putin cu 40.000 de oameni in prezent, ajungand anul trecut la un numar mediu de 400.000 de salariati, spune Maria Grapini, directorul general al producatorului de textile si articole de pasmanterie Pasmatex din Timisoara, citand date de la Comisia Nationala de Prognoza.
"O parte dintre cei 40.000 de oameni pe care i-a pierdut industria textila au fost afectati de inchiderea fabricilor, iar o alta parte au plecat si nu am mai avut cum sa ii inlocuim cu specialisti la fel de buni. In consecinta, randamentele scad, cresc costurile si nu mai faci profit", explica Grapini. Cea mai mare parte a angajatilor din industria textila pleaca in strainatate, iar cei care aleg sa ramana in tara se orienteaza spre industrii mai putin solicitante, mai tehnologizate si mai bine platite.
Mai multe fabrici de textile au fost inchise in ultima perioada de timp. In locul lor sunt dezvoltate proiecte imobiliare sau sunt deschise centre comerciale. Arabesque, cel mai mare furnizor de materiale de constructii si finisaje, a inceput constructia unui centru comercial in judetul Suceava pe terenul fostei fabrici de textile a companiei Akrom Akal Textile Romania, unul dintre primii zece jucatori din industrie pana in 2007, care a fost inchisa anul trecut.
Primul pas pe care il fac producatorii din textile este relocarea spre estul tarii, unde deficitul de forta de munca nu este atat de puternic si unde costurile sunt mai scazute. Recent, actionarii grupului cu activitati in industria textila Teba Industries au decis sa inchida fabrica pe care o aveau la Arad si sa relocheze activitatea la Iasi, din cauza accentuarii deficitului de personal in zona de vest a tarii si a cresterilor salariale.
Iar in Romania exista o problema de personal mai mult sau mai putin declarata. "Iar problema de personal este cu atat mai mare in industriile care folosesc multi oameni", crede si George Caescu, directorul general al producatorului de textile Iasitex.
Cu atat mai mult cu cat industria textila nu poate fi complet automatizata. La Iasitex lucreaza in prezent 1.200 de oameni, iar tehnologia folosita este de ultima generatie, spune directorul general. "Cu toate acestea, ne confruntam cu probleme legate de gasirea personalului calificat, dar si cu probleme de costuri", spune Caescu, care este de parere ca nu vom asista la disparitia industriei textile. "Este un domeniu care absoarbe multi angajati, dar nu va disparea, chiar daca se confrunta cu probleme. Nu toata lumea poate sa lucreze in IT&C sau in sectorul financiar-bancar", spune Caescu.
Greu de acoperit in Vel Pitar sunt pozitiile din zona de productie si cele din mentenanta, dat fiind ca managementul este recrutat si promovat din interior. "Exista angajati care cer salarii de 800 de euro la entry-level. Este foarte greu pentru angajatori sa dea astfel de salarii, pentru ca acesti angajati nu aduc valoare adaugata in companie. A intra in razboiul acesta pentru salarii este o varianta foarte periculoasa pentru companii. Te bucuri astazi ca ai gasit un om, dar s-ar putea sa plangi maine pentru ca iti scade drastic productivitatea", explica directorul de resurse umane de la Vel Pitar.
Vel Pitar a investit in ultimii ani 20 mil. euro in tehnologizare, care duce la scaderea costurilor si la uniformizarea produselor si a calitatii acestora. Simultan cu aceste investitii, a scazut si numarul de angajati. In conditiile in care la mijlocul lui 2006 erau aproximativ 5.000, iar in prezent au mai ramas doar 4.600 in cele trei divizii. Cea mai mare parte a acestora, respectiv 3.600, lucreaza in zona de panificatie, pentru Vel Pitar, 450 in morarit, pentru 7 Spice, si 550 - 600 in partea de retail, pentru VP Magassin. "Numarul de angajati va scadea in continuare. Panificatia este o industrie care necesita un numar foarte mare de oameni din cauza tehnologiilor folosite. Salariile au inceput sa creasca, mana de lucru nu mai este ieftina. In aceste conditii, trebuie sa te orientezi spre tehnologie", spune Tataru, care adauga ca, in acest context, este de asteptat ca numarul angajatilor sa scada in viitor, dar nu dramatic.
"Oameni specializati nu mai sunt in industrie, iar cei care sunt angajati deja incep sa se pensioneze. In zona de productie, munca este foarte grea, se lucreaza in trei schimburi, si nu exista interes pentru industrie. Pe masura ce domeniul panificatiei va fi tehnologizat, nu va mai fi nevoie de brutari, ca acum, ci de operatori de linie", explica Tataru.