Germanii de la Bayer se apropie de 100 mil. euro cu activitati in farma, agricultura si industria auto

Autor: Ioana David 22.05.2008
Grupul german Bayer, care deruleaza activitati pe piata farmaceutica, agricultura si in industria auto, estimeaza pentru acest an venituri in crestere cu 15-20% pe piata locala, comparativ cu 2007, ceea ar putea duce rulajul grupului la peste 90 mil. euro

"In intervalul 2004-2007 ne-am marit de peste trei ori afacerile pe piata locala. In acelasi timp, pentru ca nu avem productie, si nici nu avem in vedere sa relocam, anul acesta cresterea va fi de 15-20%", a spus intr-un interviu acordat ZF Laurent Perrier, director general al Bayer Romania. El nu a dorit sa precizeze valoarea cifrei de afaceri inregistrate pe piata locala, insa potrivit ultimelor date existente business-ul grupului era estimat in 2007 la circa 75 mil. euro.
Afacerea Bayer la nivel mondial este impartita in trei subgrupuri, care actioneaza in arii diferite: healthcare (medicamente si animal health), CropScience (agricultura), si Bayer MaterialScience (cu activitati in industria auto si a materialelor de constructii), structura care se pastreaza si la nivelul Romaniei. Ace asta organizare s-a datorat achizitiilor pe care Bayer le-a facut in ultimii zece ani in sectoarele in care activeaza.
"Pe piata locala, cele mai mari venituri vin din farma, in linie cu ce se intampla la nivelul intregului grup. Estimam ca Bayer Healthcare va avea anul acesta cea mai mare crestere, in special pe segmentul de OTC-uri. Chiar daca piata a incetinit la inceputul anului, mai mult datorita ratei de schimb, pana in decembrie cred ca vom vedea o revenire", a spus Perrier.
Divizia de healthcare a devenit cea mai importanta in cadrul grupului german atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri cat si a numarului de angajati, in 2006, in momentul preluarii Schering, la nivel mondial, pentru mai mult de 17 mld. euro. Pe acest segment Bayer a inregistrat la nivel local anul trecut vanzari de 27 mil. euro, un sfert din aceasta valoare fiind reprezentata de portofoliul de medicamente contraceptive orale.
Pana la acea data, cea mai mare divizie era CropScience, cu un portofoliu de 50 de produse in domeniul protectiei plantelor (fungicide, erbicide, insecticide si produse pentru tratamentul semintelor).
"CropScience este acum liderul pietei. Din anul 2004 aproape ne-am dublat cifra de afaceri, iar Romania se afla printre tarile cu cel mai rapid ritm de crestere din Europa. Asemenea evolutii mai avem in Ucraina, Rusia, Serbia", a spus seful Bayer Romania.
Cota de piata a CropScience este de circa 24-25% potrivit estimarilor Bayer, si este un nivel pe care compania il atinge pe pietele mature din Vest.
Afacerea din domeniul agriculturii ar putea genera in acest an o cifra de afaceri in crestere cu 20-25% comparativ cu nivelul de anul trecut, in conditiile in care in 2007 activitatea a fost putin afectata de seceta.
"Activitatea acestui subgrup ar fi putut fi mult mai afectata de seceta, insa impactul a fost mai mic fata de asteptarile noastre. Intr-adevar am avut o incetinire a afacerilor vara, insa am recuperat in lunile de toamna", a precizat Perrier.
In piata, a continuat seful Bayer, exista un sentiment pozitiv generat de cresterea preturilor cerealelor, tendinta care se va mentine pe o perioada mai lunga de timp.
"Datorita dificultatilor din timpul verii trecute, Guvernul a decis sa mareasca subventiile alocate agricultorilor, care au avut mai multi bani de investit in fertilizatori si produse de protectie a recoltei", a explicat Perrier.
Datorita conditiilor meteo "foarte bune", din acest an seful Bayer este de parere ca productia de cereale s-ar putea dubla comparativ cu nivelul din 2007.
O alta divizie a Bayer, Material Science, furnizeaza produse pentru industria auto si cea a materialelor de constructii, fiind afectati de greva de la Dacia.
"Suntem afectati intr-o masura limitata de greva de la Dacia si am inregistrat un usor declin pe care il vom recupera. Avem asteptari mari in legatura cu noile investitii anuntate la Craiova. Pe de alta parte, afacerile noastre din acest domeniu sunt impulsionate de cresterea din domeniul constructiilor pentru ca furnizam si elemente folosite la fabricarea materialelor de constructii", spune Laurent Perrier.
De profesie economist, Perrier a venit in Romania in aprilie 2005, ca sef al Bayer CropScience, iar dupa un an a preluat mandatul de director general al Bayer SRL.
In cadrul Bayer lucreaza de 20 de ani, mai exact in divizia Rh?ne-Poulenc care a fost integrata in grup in 2001.
Bayer si-a deschis pentru prima data un birou de reprezentanta pe plan local in 1968, dupa ce in 1929 fusese inregistrata Aspirina. In 1997 se infiinteaza Bayer SRL.