Arabesque isi face un centru comercial pe fosta fabrica Akrom Akal Textile Romania

Autori: Catalin Lupoaie , Cristina Stoian 19.05.2008
Arabesque, cel mai mare furnizor de materiale de constructii si finisaje, a inceput constructia unui centru comercial in judetul Suceava pe terenul fostei fabrici de textile a companiei Akrom Akal Textile Romania, unul dintre primii zece jucatori din indu

"Principalii factori care ne-au determinat sa achizitionam acest teren au fost pozitia si suprafata mare detinuta de producatorul de textile. Tranzactia a fost finalizata in primul trimestru al anului trecut, iar ulterior am inceput sa construim o filiala Arabesque, care se va deschide in 2010", au declarat pentru ZF reprezentantii Arabesque.
Potrivit Arabesque, valoarea terenului si a halelor detinute de producatorul din industria de textile a fost de aproximativ 5,4 mil. euro (18 mil. lei). Distribuitorul de materiale de constructii nu a facut publica valoarea investitiei in viitorul centru comercial, dar sumele alocate anterior unor astfel de constructii s-au ridicat la o valoare cuprinsa intre opt si zece milioane de euro.
Fabrica de textile Akrom Akal Textile, detinuta de compania AK-AL Textile Industry din Turcia care se intindea pe o suprafata de 34.000 de metri patrati, a produs pana in 2007 fire acrilice si combinatii de lana, vascoza si bumbac. In urma inchiderii fabricii, peste 1.000 de persoane au fost disponibilizate.
"Capacitatea de productie era de 30 de tone pe zi, numarul angajatilor ajungand in perioadele bune la 1.000-1.200 de persoane. Produsele erau destinate in proportie de 80% exportului catre tari ca Anglia, Franta Italia, Spania sau Siria, restul insemnand vanzarea la nivel intern, dar care ulterior mergea tot la export", a spus unul dintre putinii angajati care au mai ramas in interiorul companiei pentru a finaliza arhivele Akrom Akal Textile Romania.
Potrivit acestuia fabrica si-a incetat activitatea in 2007, in prezent compania Arabesque deruland investitii pe terenul fabricii. Centrul din Suceava al companiei Akrom Akal Textile si-a inceput activitatea in octombrie 2000, in urma unei investitii de aproximativ 14 de milioane de euro, dupa cum arata datele publicate pe site-ul companiei. In 2006 compania a raportat o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro, in scadere cu aproape 45% fata de 2005, cand a anuntat afaceri de 19,1 mil. euro. Aceasta valoare nu s-a incadrat in estimarile facute de companie de la inceput de an, care anuntau o cifra de afaceri de 16 mil. euro pentru anul respectiv. Tot pentru 2006, profitul inregistrat de producatorul de ata s-a ridicat la 18 mil. euro, dupa ce cu un an inainte a incheiat cu o pierdere de 4,4 mil. euro.
Acum doi ani, compania numara aproape 470 de angajati, conform datelor depuse de Akrom Akal Textile Romania la Ministerul de Finante.
Piata textilelor a fost afectata in ultimii ani atat de deprecierea monedei euro, cat si de migratia puternica a fortei de munca, multi dintre jucatorii care activau in acest sector fiind nevoiti sa inchida linii intregi de productie sau chiar intreaga fabrica. Multe unitati au dat faliment sau au devenit investitii imobiliare. Cei mai importanti producatori de textile sunt Rosko Textil din Arad, Rifil Savinesti, Yarnea sau Iasitex, partea de productie de ata fiind dominata de compania Coats Odorhei.
Distribuitorul Arabesque, care detine in prezent un parc auto cu peste 800 de camioane, are pentru anul acesta un plan de investitii de aproximativ 50 de milioane de euro pentru extinderea retelei de centre comerciale in tara si in regiune si pentru consolidarea parcului logistic cu noi camioane, echipamente si utilaje.
Compania, care are la nivel local peste 3.500 de angajati si la nivel international alti peste 1.500 de angajati, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 450 de milioane de euro, in crestere cu 33,5% fata de 2006.
Arabesque intentioneaza sa mai deschida anul acesta pana la cinci centre comerciale, atat in Romania, cat si in celelalte state in care mai este prezent, adica in Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria si Serbia.
Portofoliul de produse al Arabesque cuprinde materiale pentru constructii, produse pentru amenajari interioare, instalatii sanitare si termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat, sisteme pentru acoperisuri si materii prime pentru mobilier.

Cine este Arabesque
Cifra de afaceri pe 2007 a Arabesque a fost de 450 mil. euro, in crestere cu 33,55 fata de 2006
Distribuitorul de materiale de constructii si finisaje detine un parc auto de 800 de camioane
Anul acesta vor fi deschise cinci centre comerciale Arabesque
Centrul comercial din Suceava urmeaza sa fie finalizat in 2010