Cargus a vandut si a cumparat companii pentru deal-ul cu DHL

Autor: Roxana Grigorean 12.05.2008
Compania de curierat local Cargus, vanduta luna trecuta gigantului DHL, a incheiat inainte de a fi preluata doua tranzactii, care au inclus atat renuntarea la o firma specializata pe transport international, cat si preluarea unui jucator mai mic. Tranzactia DHL-Cargus este estimata la 50 mil. euro. La sfarsitul lui 2007 Cargus si-a vandut participatia pe care o detinea la DPD RO (joint-venture intre Cargus si Geopost pentru expedierile internationale), iar in primele luni ale acestui an a preluat activitatea de transport a firmei Pan Expres, pentru circa doua milioane de euro. Dupa achizitia de catre DHL, Cargus se gandeste in continuare la achizitii.
Negocierile Cargus-DHL, care s-au finalizat in aprile, s-au intins pe mai mult de doi ani. "In aceasta perioada nu am mai avut discutii cu nimeni pentru ca semnasem cu DHL-ul un gentlemen agreement de exclusivitate", a spus Augustin Plesea, care alaturi de fosta sa sotie, Carmina Dumitrescu, a infiintat in 1991 o companie care a atins anul trecut afaceri de circa 30 de milioane de euro.
"La un moment dat am crezut ca nu este cea mai buna solutie sa incheiem cu DHL-ul, insa ambitia acestora m-a determinat sa-mi schimb aceasta parere. Am lasat-o pe mainile lor doar pentru a merge si mai bine, iar eu voi continua sa raman in managementul companiei", a mai spus Plesea. In runda finala a tranzactiei Cargus a fost reprezentat de casa de avocatura Salans, in timp ce pe toata perioada negocierilor au fost asistati de Radulescu si Toma.