Festin artistic osenesc la "Apollo"

Autor: Corneliu Antim 09.05.2008
Cel de al doilea, dupa 2006. Adica, dupa ce pictorul monumentalist Vasile Pop-Negresteanu, vajnic fiu al Tarii Oasului, purtator de fluier si cetera, dar si de iscusit penel inmuiat in lumina si balsam de neasemuite frumuseti, truditor de amar de ani pe amagitorii coclauri ai Bucurestilor, a pus temelie in urbea bastinei sale - Negresti - unei ctitorii artistice contemporane. Bine sustinuta si mariminos gazduita de primarul orasului - Nicolae Bura - si de toata ceata consilierilor sai. Dar si de suflarea mai instarita si atinsa, mai nou, de briza iluminatiilor europene, cu care tot mai multi oseni se intorc acasa, de pe unde traiesc si isi agonisesc avutul!

Fapta se numeste: Forma - Culoare - Timp. O triada de atribute ale unor reuniuni de creatie contemporana, desfasurate in direct, sub vazul tuturor negrestenilor, an de an, la amurgirea verilor, in magica vatra, de vestigii pastorale si patriarhale, a Muzeului Satului osenesc, de pe malul raului Tur (pentru pictori, graficieni si cioplitori in lemn) si pe colinele de la Huta Certeze (pentru cioplitorii in piatra).
Simpozionul, unul dintre cel mai bine gandite si mai meticulos organizate din tara, are o finalitate exceptionala si vizibila pentru toata lumea. Atat pentru localnici, pentru intregul areal cultural din nord-vestul tarii si din vecinatati (inclusiv din Ungaria si Ucraina Transcarpatica!), dar si pentru cei ce sunt doar in trecere prin Negresti. Pentru ca sculpturile in marmura sau metal "plantate" in parcul din inima targului, in triunghiul viu al asezarii, format intre noua catedrala, elegantul sediu al Primariei si Muzeul Tarii Oasului - institutia culturala si artistica etalon a capitalei osene!
In edificiul mai inainte citat se afla de putina vreme, dincolo de fireasca si pretioasa colectie de vestigii etno-folclorice (proaspat sistematizata si modernizata muzeografic), colectia de pictura si desene a clasicului osan al picturii romanesti din a doua jumatate a secolului trecut - artistul plastic Ion Tantas a carui monografie/ album a aparut de curand).
Dar tot in incinta Muzeului negrestean, in salile de la parterul cladirii, admirabil ambientate arhitectural, se afla si colectia proprie de arta contemporana. Cu lucrari rezultate in urma simpozioanelor estivale anuale, ca si a expozitiilor grupului "Buna Vestire", al artistilor plastici negresteni, care in aceasta primavara si-a serbat, printr-o foarte valoroasa expozitie, 22 de ani de activitate profesionista neintrerupta si unanim recunoscuta!
Iata contextul cultural, spiritual si institutional care confera auspicii atat de favorabile suitei de simpozioane: Forma - Culoare - Timp, dedicate artei plastice contemporane. Acum cateva zile, la galeria bucuresteana "Apollo", indeplinind ritualul unei ambitioase obisnuinte, intr-o atractiva viziune expozitionala, prilej cu care s-a lansat si remarcabilul Catalog al simpozionului negrestean, s-a desfasurat un important festin artistic in fata unei multimi de "osenofili", dar si de oseni get-beget, anume pregatiti (cu toate cele!) si veniti la eveniment "in pelerinaj", cu primarul in frunte.
In palmaresul acestei a doua runde expozitionale a "implanturilor" artistice negrestene, se afla cateva nume grele ale plasticii noastre actuale. Maestrul pictor si pedagog Marin Gherasim, valorosul pictor aradean Onisim Colta, mureseanul Adrian Chira, satmareanul Liviu Paul, osanul - "parizian" Ioan Pop-Prilog si, evident, "starostele" intregii constructii artistice, pictorul si curatorul simpozionului, osanul bucurestenizat Vasile Pop-Negresteanu. Alaturi de ei au performat sculptorii, de notorietate nationala, cunoscuti si dincolo de fruntariile tarii - Mircea Roman, Gh. Muresean, Dumitru Radu, Dumitru Serban, Marcel Stanciu. Lor li s-au alaturat semnatarul acestor randuri si freneticul artist multimedia Dorel Gaina, care "a nemurit", in mii de secvente imagistice digitalizate, intreaga pulsatie creativa si pasionata epopee a "coloniilor" artistice de la Negresti-Oas si Huta Certeze. Expozitia de la "Apollo" a condensat aceasta fascinanta experienta artistica. Este, daca vreti, atestarea ca prin tot ceea ce isi propun sa faca - de la prefaceri edilitare si institutionale la reajustari economice si social-administrative, la pertinente implanturi artistice si culturale - negrestenii gandesc si faptuiesc in competitie cu rigorile timpului si ale lumii in care traiesc. O fac cu metoda si entuziasm bine intemeiat, constienti de adevarul ca timpul lucreaza, lent si rabdator, dar intotdeauna in folosul si spre fala lor!