Profitul Swiss Re a coborat cu 53% in primul trimestru

Autori: Catalina Apostoiu , Vlad Anastasiu 07.05.2008
Swiss Reinsurance, cea mai mare companie de reasigurare din lume, a raportat o scadere peste asteptari, de 53%, a profitului pe primul trimestru, in urma unei scaderi a primelor si a unor operatiuni de writedown in valoare de 819 mil. franci elvetieni (503,4 mil. dolari), scrie Bloomberg.
Profitul net al companiei a scazut pana la 624 mil. franci, respectiv 1,84 franci/actiune, de la 1,33 mld. franci, respectiv 3,85 franci/actiune, niveluri atinse cu un an in urma. Noua analisti intervievati de Bloomberg estimasera un profit apropiat de 870 mil. franci (534,7 mil. euro).
Valoarea actiunilor Swiss Re a scazut cu 5,5% pe bursa din Z?rich, cel mai pronuntat declin din ultimele trei luni, dupa ce compania a anuntat, in aprilie, ca va realiza noi operatiuni de writedown, in valoare de 200 mil. fra nci elvetieni (122,9 mil. euro), pe fondul "unor conditii dificile de piata". Veniturile din prime au scazut cu 20%, dublul estimarilor analistilor, in urma declinului ratelor de reasigurare. "Pierderile sunt neasteptat de ridicate", a declarat Viktor Dammann, analist in cadrul Bank Votobel din Z?rich. "Toti investitorii spera la o stabilizare a pietei", a adaugat el.
Anul trecut, compania de reasigurari, a incheiat peste 20% din asigurarile life si non-life ale fondului de investitii Berkshire Hathaway, detinut de catre miliardarul american Warren Buffett. Primele de asigurare au redus venitul net al companiei in primul trimestru cu aproximativ 300 de mil. franci (184,3 mil. euro), atingand nivelul de 6,46 miliarde de franci.
Dupa scaderea bursiera inregistrata, titlurile companiei s-au tranzactionat la un pret de 83,30 de franci/actiune, reducand astfel valoarea de piata a Swiss Re la 31 de mld. franci (19,09 mld. euro).
Compania are o expunere de 2,76 mld. franci pe CDS (contracte swap pe riscul de credit) structurate, conform directorului sau financiar, George Quinn. Anuntul de reducere a valorilor contabile a activelor, vine dupa ce compania a inregistrat, din noiembrie si pana in prezent pierderi de peste 1,2 mld. franci (737 mil. euro), cauzate de criza creditelor din Statele Unite.
Swiss Re va inregistra alte pierderi de aproximativ 400 de mil. franci din cauza expunerii la contractele swap, in timp ce UBS, cea mai mare banca elvetiana estimeaza pierderi de peste 500 mil. de franci, pe fondul expunerii la acelasi tip de contracte, se arata intr-un studiu efectuat de catre Deutsche Bank.