Grupul BCR a castigat 103 mil. euro in trimestrul I prin controlul costurilor

Autor: Razvan Voican 01.05.2008
Profitul a urcat cu 82%, la o crestere a activelor cu doar 2%, ca urmare a restructurarii.

Cresterea mai lenta a costurilor a facut ca profitul net al grupului BCR sa urce in primul trimestru al anului cu 82,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 103,6 mil. euro. In acelasi timp, activele bancii au urcat cu numai 2%, pana la 16,5 mld. euro, mult sub nivelul pietei.
"Am obtinut rezultate exceptionale in Romania si Cehia. Ambele banci au avut performante stralucite, rezultatele operationale fiind chiar peste asteptarile noastre", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank in cadrul unei conferinte cu analistii.
Seful Erste s-a dus ieri la Londra impreuna cu directorul financiar Peter Kisbenedek si cu Manfred Wimmer, inca CEO al BCR, pentru a prezenta direct in fata analistilor rezultatele financiare ale grupului austriac si a raspunde intrebarilor, stiut fiind ca Erste a avut parte in ultimele luni de o serie de evaluari pesimiste.
De asemenea, Treichl l-a prezentat analistilor pe viitorul CEO al BCR, britanicul Dominic Bruynseels, spunand despre el ca deja incearca sa invete romaneste.
"Wimmer va mai sta o perioada in Romania pentru a-l ajuta pe noul CEO sa se familiarizeze cu piata."
Veniturile operationale ale BCR au crescut in trimestrul I cu 48,5%, pana la 267,1 mil. euro, in timp ce cheltuielile administrative generale s-au majorat cu doar 6,87%, pana la 106,1 mil. euro. BCR nu a contabilizat insa cheltuieli de restructurare in primele trei luni ale anului. In acelasi timp, veniturile nete din dobanzi au crescut cu 63,2%, pana la 185,2 mil. euro, iar veniturile nete din comisioane au urcat cu 61,9%, la 67,2 mil. euro.
Ca urmare, profitul operational aproape s-a dublat, ajungand la 161 mil. euro.
A rezultat astfel o imbunatatire spectaculoasa a raportului cost/venituri, de la 55,2% in trimestrul I 2007 la 39,7% in trimestrul I 2008. La fel de spectaculos a crescut rentabilitatea capitalului propriu (ROE): de la 19,4% la 30,7%. Cu aceste cifre, BCR se pozitioneaza dintr-o data drept cea mai eficienta subsidiara din grupul Erste, intrecand Ceska Sporitelna.
"Suntem mandri sa vedem efectul pozitiv al procesului de transformare asupra dezvoltarii generale a bancii, in beneficiul clientilor nostri. Am dovedit ca putem sa controlam cu succes costurile si, in acelasi timp, sa fructificam oportunitatile oferite de piata, pe fondul unei cresteri solide si stabile a economiei romanesti", a spus Manfred Wimmer, presedintele executiv al BCR.
Cat priveste cota de piata a bancii, Treichl sustine ca nu este preocupat de scaderea acesteia. "Nu ne pasa daca e de 26% sau de 22%. Chiar daca pierdem, vom ramane cea mai mare banca de pe piata, mai ales ca baza de depozite nu mai scade si putem sa acoperim cresterea creditelor fara a ne angaja in practici de tipul celor la care recurg concurentii mai mici. Nu trebuie sa crestem la aceeasi viteza cu piata, care de fapt da semne de incetinire."
Pierderea de cota de piata era inevitabila in conditiile in care activele BCR au crescut in trimestrul I cu numai 25, pana la 16,5 mld. euro. Portofoliul de credite s-a majorat cu 7% in lei, insumand echivalentul a 10,5 mld. euro, din care creditele in lei au reprezentat 50,08%. In acelasi timp, depozitele au urcat cu 5%, pana la 8,47 mld. euro. Retailul a continuat sa avanseze in structura de business a BCR, ponderea creditelor corporate scazand la 46% din total.
"Nu exista nicio sansa sa ne protrivim interesele cu cele ale SIF-urilor", afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Bank referindu-se la eventuale discutii cu principalii actionari minoritari ai BCR in vederea preluarii participatiilor acestora.
"Dupa cum sunt evaluate BRD si Banca Transilvania, probabil ca ar astepta din partea noastra o oferta la un multiplu de 4,5-5 ori valoarea contabila, insa in niciun caz nu am avansa asa o propunere. Daca nu cumva ne forteaza cineva din aceasta sala sa ne crestem expunerea pe Romania, in niciun caz nu platim un multiplu de 4,5", a raspuns Treichl in gluma.
Cat priveste riscurile privind expunerea mare din Romania, seful Erste admite ca "sunt probleme si nici situatia politica nu constituie un motiv de relaxare", insa continua sa sustina ca sentimentul multor analisti straini este exagerat de pesimist. "Chiar noi, bancile, suntem parte a problemelor pentru ca stimulam o crestere care nu ar trebui stimulata si anume pe creditarea in valuta. E drept ca nu poti sa nu creditezi in valuta, dar poti macar sa te limitezi la euro. Cred ca daca dai credite ipotecare in euro nu exista un risc dramatic avand in vedere procesul de convergenta la moneda unica. Este cu totul altceva sa dai credite in franci elvetieni sau yeni, dar nici acolo nu vad in acest moment motive de ingrijorare."
Treichl a spus ca BCR chiar va lansa in curand o campanie pe vanzarea de credite ipotecare in euro. "Situatia este mai relaxata pentru noi in Romania decat acum sase luni. Marea problema a tarii ramane lipsa infrastructurii."
El considera ca exista moduri de descurajare a creditarii in valuta fara a face discriminari pe piata. "Rezervele minime la lei ar putea fi reduse la 5% sau chiar zero, in timp ce rezervele la valuta ar putea urca la 90%. Am fost sunat de bancheri din Romania care m-au rugat sa intervin in aceasta problema, iar in ultimele 6-8 saptamani am reusit sa captam atentia guvernatorilor din Romania si Ungaria."