Palinca de Salaj, atestata ca produs traditional in Europa

Autor: Mediafax 01.05.2008
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a aprobat ca palinca de Salaj de prune, dar si din alte fructe, sa fie atestata ca produs traditional, denumirea de origine si cea a indicatiei geografice fiind, astfel, protejate la nivel national si european. Presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean, a declarat ieri ca avantajul pe care atestarea o da producatorilor salajeni consta in faptul ca acestia vor putea produce palinca in continuare, fara a putea fi contestati de producatorii din alte tari care au vrut sa-si insuseasca brandul "palinca". "Am insistat inca de acum un an si jumatate pe langa autoritatile centrale pentru ca denumirea palincii de Salaj sa fie protejata la nivel national si european, ca marca inregistrata si, in sfarsit, am reusit. Min isterul Agriculturii ne-a comunicat ca a aprobat atestarea ca brand a palincii de Salaj de prune, dar si din alte fructe. De acum, producatorii salajeni pot face palinca fara ca producatorii din alte tari care au vrut sa-si insuseasca denumirea de palinca sa ii conteste", a declarat Grigore Ardelean. Potrivit acestuia, sunt aprobate ca produs traditional noua sortimente de palinca, iar acestea vor putea fi regasite in comert sub denumirea de "Palinca de Salaj de...". Protectia pentru o denumire de origine presupune ca produsul nu poate fi obtinut decat in acea arie geografica delimitata, in conformitate cu indicatiile stabilite, in timp ce protectia indicatiei geografice permite productia si in alte regiuni, tot cu respectarea indicatiilor.