Festivalul Shakespeare

Autor: Stelian Turlea 25.04.2008
Intre 1 si 9 mai la Craiova si intre 28 aprilie si 16 mai la Bucuresti, se desfasoara, pentru a doua oara in duplex, Festivalul International Shakespeare, cu spectacole prezentate sub genericul "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei si ale lumii". Evenimentul este organizat de Fundatia Shakespeare si Teatrul National din Craiova, manifestarile din Bucuresti desfasurandu-se cu sprijinul Primariei Municipiului.

Vor fi prezentate montari semnate de Eimontas Nekrosius (trilogia Hamlet, Macbeth si Othello, cu compania Meno Fortas din Vilnius); Declan Donnellan (cu Troilus si Cresida, compania londoneza Cheek by Jowl); Robert Sturua (A douasprezecea noapte, Teatrul "Sota Rustavelli" din Tbilisi); Lev Dodin (Regele Lear, Teatrul Malii din Sankt-Petersburg); Silviu Purcarete (Masura pentru masura, Teatrul National din Craiova); Alexandru Tocilescu (Eduard al III-lea, Teatrul National din Bucuresti), Felix Alexa (Doi tineri din Verona, Teatrul de Comedie Bucuresti). Isi vor mai face cunoscute spectacolele teatre din Israel, Olanda si Japonia.
In afara programului shakespearean, Teatrul Bouffes du Nord din Paris va fi prezent cu spectacolul lui Peter Brook Marele inchizitor, dupa Dostoievski, iar Berliner Ensemble cu Opera de trei parale, montata de Robert Wilson.
Oamenii de teatru vor beneficia de intalniri cu cativa mari regizori, intre care Declan Donnellan si Oscaras Korshunovas, dar si cu personalitati implicate in cercetarea operei shakespeareene, precum profesorii Stanley Wells, Michael Hattway, Lawrence Guntner, cu critici si teatrologi cunoscuti, ca John Elsom, Ian Herbert (presedintele Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru), George Banu si Monique Borie.
Festivalul Shakespeare a fost creat in 1994 la Craiova, de catre Fundatia William Shakespeare si Teatrul National "Marin Sorescu". Acum a ajuns la a sasea editie. Directorul sau fondator este managerul Teatrului National din Craiova, Emil Boroghina. Formatul in duplex Craiova-Bucuresti dateaza de la a cincea editie.